PROXYKRIG USA:s president Joe Biden har nu givit klartecken för ytterligare 550 miljoner dollar i vapenleveranser till Ukraina, till största del i form av ammunition till raketartillerisystmet HIMARS.

Kiev har tidigare kallat det amerikanska raketartillerisystemet HIMARS för en ”game-changer” i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Talesmannen för USA:s nationella säkerhetsråd, John Kirby, tillkännagav på måndagen vid en pressträff i Vita huset att presidenten redan föregående fredag godkänt den senaste omgången vapenstöd till Ukraina.

Det nya hjälppaketet uppges innehålla reservdelar till själva systemet HIMARS, samt 155-millimeters artilleriraketer som ammunition till dem. Ingenting nämns dock om att det, som den ukrainska sidan begärt, skulle inkludera raketer tillhörande Army Tactical Missile System (ATACMS). Nordfront skrev förra veckan om hur den av Ukraina efterfrågade kombinationen HIMARS med dessa raketer skulle öka systemets räckvidd från 85 km till 300.

Den ukrainske försvarsministerns uppskattning att hans lands militär behöver 50 HIMARS för att ens kunna organisera ”ett effektivt försvar” – och minst 100 för att förmå prestera det som verkligen krävs – ”en effektiv motoffensiv” tycks inte ha beaktas vid utformningen av det nya hjälppaketet.

Topptjänstemän i Biden-administrationen – inklusive utrikesminister Anthony Blinken, ordförande för Joint Chiefs of Staff Mark Milley och National Security Advisor Jake Sullivan – samtalade enligt Kirby på fredagen med sina ukrainska motsvarigheter för att informera dem om det senaste biståndsgodkännandet.

Sedan den ryska militära offensiven mot Ukraina inleddes i februari har Biden godkänt inte mindre än 17 ”hjälppaket” till Kiev. Dessa godkännanden uppges motsvara drygt 8 miljarder dollar i vapentransporter. Kongressen godkände i maj 40 miljarder dollar i totalt nytt bistånd (inte bara vapen) till Ukraina.

Ryska tjänstemän har anklagat Washington för att pumpa in HIMARS och andra vapen i Ukraina i avsikt att dra ut på den blodiga konflikten i den före detta sovjetrepubliken så länge som möjligt. Ukrainas försvarsminister Alexey Reznikov har hävdat att det USA-tillverkade raketartillerisystemet har gjort en enorm skillnad på slagfältet. Russia Today (RT) påpekar i sammanhanget att ryska styrkor inte desto mindre har fortsatt att obönhörligt mala på framåt i Donbass-regionen.

Ryska flygstyrkor förstörde förra veckan mer än 100 HIMARS-raketer i en attack mot en ammunitionsdepå i Dnepropetrovsk-regionen, uppgav det ryska försvarsministeriet på onsdagen. Moskva påstod sig dessförinnan ha neutraliserat fyra av de 16 HIMARS som USA då hade levererat till Ukraina. Varje raket till detta system kostar enligt uppgift cirka 150 000 dollar.