UKRAINAKONFLIKTEN Striderna i de delar av Donetsk-regionen som Folkrepubliken Donetsk ännu inte har intagit intensifierats alltmer. Nu Kiev-regimen alla civila lämnar området, speciellt barnfamiljer.

Med hjälp av Ryssland lyckades Folkrepubliken Luhansk i början av juli inta staden Lysytjansk med omnejd och därmed de sista delarna av den ukrainska region man gör anspråk på.

Den ryskledda offensiven har efter detta fokuserat på Donetsk, där man sakta rycker fram under intensiva strider och artilleribeskjutningar. Med tanke på detta har Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj nu gått ut och vädjat till de civila som bor i de områden som fortfarande kontrolleras av Ukraina att evakuera.

— Ju fler som lämnar Donetsk-regionen nu desto färre kommer den ryska armén att hinna döda, sa Zelenskyj i ett videosänt tal under natten till söndagen.

Enligt Zelenskyj har ukrainska myndigheter resurser att hjälpa alla som vill att evakuera, skriver The Guradian.

— VI kommer att använda alla tillfängliga möjligheter att rädda så många liv som möjligt och begränsa den ryska terrorn så mycket som möjligt, förklarar presidenten.

Tidigare uppmaningar till civila i det krigshärjade Donbass-området att lämna sina hem har dock varit föga framgångsrika. Zelenskyj ber därför alla ukrainare som känner någon som bor i Donetsk att övertala dem, särskilt familjer med barn.

— Många vägrar att lämna [sina hem], men det måste verkligen ske, säger Zelenskyj.

Uppmaningen har dessutom följts av en ”obligatorisk evakueringsorder” från Kievs Ministerium för återintegrering av tillfälligt ockuperade territorier, speciellt gällande de barn som bor i området.

”De behöver evakueras, man kan inte försätta dem i dödlig fara under vintern utan värme, ljus, utan möjlighet att värma sig”, skriver ministeriet i sin order.

Evakueringsordern kan ha att göra med att Ukraina fokuserat om sina trupper i Donbass mot den ryskockuperade Cherson-regionen i söder. Där pågår en omfattande ukrainsk motoffensiv med hjälp av de mobila raketartilleri-systemen HIMARS som man fått av USA.

Ukraina har med hjälp av HAIMARS-systemen haft viss framgång i att förstöra broar över floden Djepnr, troligtvis i syfte att skära av försörjningslinjerna till de ryska trupperna norr om floden. Exakt hur offensiven ska fortsätta söderut utan broarna återstår dock att se.