UKRAINA Under gårdagen intog trupper från Folkrepubliken Luhansk staden Lysytjansk och därmed hela Luhansk-regionen. Men Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj menar att man kommer att återta staden.

Efter hårda strider i den ukrainska regionen Luhansk lyckades styrkor från utbrytarstaten Folkrepubliken Luhansk med stöd av ryska och tjetjenska trupper under gårdagen inta staden Lysytjansk. Efter detta meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu president Vladimir Putin att hela Luhansk nu var ”befriat”.

Även om den ukrainska militären inledningsvis förnekade att man retirerat från Lysytjansk kom man senare under kvällen att bekräfta uppgifterna.

För att rädda livet på Ukrainas försvarare togs ett beslut att retirera”, skrev den ukrainska försvarsmaktens generalstab i ett uttalande under kvällen.

Ukraina lider stora förluster i de hårda striderna som pågår i landets östra delar, då trupper från de två utbrytarrepublikerna understöds av ryskt flyg och artilleri. Redan i juni rapporterades att Ukraina förlorade i snitt 1 000 man per dag i striderna.

Trots detta lovar nu Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att man ska ”återta Lysytjansk” med hjälp av ”det ökande inflödet av moderna vapen”, rapporterar BBC.

Det Zelenskyj syftar på är löften om tunga och avancerade vapen och vapensystem från bland annat USA och Storbritannien. En del av dessa vapen har redan anlänt till Ukraina och till viss del förstörts eller beslagtagits av Ryssland. I andra fall ligger de ute till försäljning på Darknet, som Nordfront kunde rapportera om under gårdagen.

Striderna i östra Ukraina väntas nu fokuseras på regionen Donetsk, där ukrainska styrkor har kraftiga befästningar.