UKRAINA Sveriges statsminister har i all hemlighet lämnat Almedalen och istället rest till Kiev. Där höll hon pressträff och träffade landets president Volodomyr Zelenskyj.

Medan resten av den svenska regimens elit befinner sig i Almedalen på Gotland ska statsminister Magdalena Andersson ”under stort hemlighetsmakeri” ha rest ned till den ukrainska huvudstaden Kiev.

Där ska hon ta träffat Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och på plats höll Andersson även en pressträff, iklädd någon typ av ukrainsk folkdräkt.

— Det har varit viktigt för mig att åka hit personligen för att visa mitt och Sveriges stöd för Ukrainas kamp för fred och demokrati, säger Andersson på pressträffen som livesändes i låg upplösning på liknande sätt som Zelenskyjs pressträffar.

Statsministern ska också ha passat på att besöka Butja och Borodyanka, där ryska soldater har anklagats för att ha genomfört massakrer på civila.

— Det är givetvis så att man blir berörd när man besöker de platserna och ser förödelsen, säger Andersson.

Lovar inga fler svenska vapen

Under pressträffen betonade statsministern också att Sverige inte ha förbundit sig vid några ytterligare vapenleveranser till Ukraina. Däremot sa hon att Sverige deltar på en ”återuppbyggnadskonferens” Lugano i Schweiz, som räknat ut att det kommer att kosta  7 760 miljarder kronor att bygga upp Ukraina igen.

— Där kommer Sverige att kunna berätta om ytterligare stöd, säger Andersson utan att precisera närmare.

Att Ukraina ska återuppbyggas med svenska medel var också något som Andersson och Zelenskyj diskuterade.

— Vi diskuterade om Sverige skulle kunna ta ett särskilt ansvar för återvinning och sophantering, säger Andersson om överläggningarna med Zelenskyj.

Aftonbladet skriver att Magdalena Andersson överlämnade en ”särskild gåva” till president Zelenskyj, nämligen ett brev från hjältekungen Karl XII till den svenske ambassadören i Konstantinopel. I brevet uppmanades ambassadören att verka för att ett område som idag är en del av av Ukraina skulle få vara självständigt ”från den ryska tsarens förtryck”.

Enligt Magdalena Andersson ska gåvan ha varit ”mycket uppskattad”.