INRIKES Vänsterpartiet kräver ministerposter för att stödja en regering som leds av Magdalena Andersson. Samtidigt vägrar Centerpartiet att stödja en regering med vänsterministrar.

Det kan bli svårt för Magdalena Andersson (S) att bilda regering efter höstens val. Enligt prognoserna behöver hon förutom stöd från sitt eget parti även som minst stöd från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet för att hennes kandidatur ska tolereras av riskdagen.

Vänsterpartiet har redan meddelat att man kräver ministerposter för att stödja en S-regering, annars kommer man att fälla Andersson. Nu har även Centerns Annie Lööf meddelat sitt främsta krav, nämligen att V inte får några ministerposter. Enligt Lööf beror det på att partiet ”inte är regeringsdugligt” eftersom ”de aldrig suttit i en regering” tidigare.

Men Lööf anger även meningsskiljaktigheter som en anledning.

— Ju längre den här mandatperioden gått desto mer uppenbart har det blivit att vi inte kan hålla ihop det här om vi inte sitter i en regering, säger hon till Expressen.

Enligt källor till Aftonbladet förbereder sig Centerpartiet dessutom för att själva sitta med ministrar i en S-regering. Källorna beskriver det som ett ”realistisk scenario”, men det är oklart hur en sådan regering skulle kunna samla en riksdagsmajoritet utan stöd från Vänsterpartiet

Centerpartiet ställde till oreda redan efter förra riksdagsvalet då man hade en idé om att ingen av ”ytterkantspartierna” V och SD får sitta i eller ens stödja en regering. även om man tillslut vek sig och hjälpte på Stefan Löfven (S) att bli vald som statsminister. Inför detta val tycks man ha liknande tankegångar och villkorar även ett eventuellt stöd till Ulf Kristersson (M) som statsminister.

— Vi kan tänka oss att fortsätta att samarbeta med Socialdemokraterna – om politiken är lutad mot mitten. Vi kan tänka oss att samarbeta med Moderaterna – om de släpper sitt samarbete med SD, säger Annie Lööf till Aftonbladet.