INRIKES Tidigare i år bjöd statsminister Magdalena Andersson med sig Ulf Kristersson (M) att inspektera en Nato-övning i Norge. När statsministern nu ska inspektera den stundande Nato-övningen Baltops har hon istället tagit med sig Annie Lööf och förklarar det med att Kristersson numera är ”olämplig”.

Sedan Socialdemokraterna började svänga i Nato-frågan tycks statsminister Magdalena Andersson (S) och den så kallade oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) ha kommit varandra allt närmare.

I mars bjöd statsministern med Kristersson att inspektera en pågående Nato-övning i Norge och man höll en gemensam pressträff där man proklamerade att man var överens om viktigt Nato var.

Pressträffen i Norge följdes av en tid där de två politikerna hela tiden poängterade hur mycket man ”uppskattade varandra”. Aftonbladet-kolumnisten Lena Mellin varnade till och med för att Andersson höll på att ”krama ihjäl” Kristersson.

Men sedan Kristersson gett besked att han tänker stödja Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) har relationen med statsministern svalnat rejält.

När statsministern inför den stora Nato-övningen Baltops besökte Frihamnen i Stockholm under lördagen valde hon istället för Kristersson att ta med sig Annie Lööf (C), som till skillnad från de andra borgerliga partierna inte kommer att stödja misstroendet mot justitieministern.

När journalister frågar Andersson varför hon inte valde att bjuda med Kristersson svarar hon:

— Ulf Kristersson stod på en pressträff med mig för några veckor sedan och förklarade att vi skulle lotsa Sverige tillsammans genom Nato-processen. Sen sviker han det ordet och försöker rösta bort en av tre ministrar som ansvarar för den här frågan, säger hon.

— Det är djupt beklagligt och dåligt för Sverige. Han är inte lämplig att stå här och har visat att hans ledarskap uppenbart inte håller för situationen.

Statsministern får också medhåll av Annie Lööf:

— Det vi kan se nu är att vi får ägna tiden åt andra saker när vi istället borde lägga fokus på hur vi stärker det svenska försvaret, samt hur vi säkerställer att vi lotsar Sverige tillsammans med Finland in i Nato, säger C-ledaren.

Efter beskedet att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stödjer SD:s misstroendeförklaring höll en rasande Andersson en pressträff där hon hotade med att avgå.

— Vi befinner oss tre månader före ett ordinarie val. Det pågår ett krig i vårt direkta närområde, att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet – det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det är farligt, dundrade statsministern.

På tisdag avgörs det ifall riksdagen har förtroende för Morgan Johansson eller inte.