POLITIK SD väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S), som stöttas av flera partier.

— Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, säger Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge vid frågestunden i riksdagen i dag, enligt TT.

Nu väcker partiet misstroende mot ministern, en åtgärd som stöttas av flera av borgarpartierna: Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

— Under åtta år har han inte lyckats med uppgiften att stävja den grova brottsligheten i Sverige. Han är en symbol för den socialdemokratiska regeringens misslyckande, säger riksdagsledamoten Tobias Billström (M), enligt Aftonbladet.

Statsministern blir rasande

Statsminister Magdalena Andersson (S) blir rasande över att oppositionspartierna kritiserar justitieministern.

— Vi befinner oss tre månader före ett ordinarie val. Det pågår ett krig i vårt direkta närområde, att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet – det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det är farligt, kommenterar Andersson i ett känslomässigt utspel.

Samtidigt meddelar hon att hon skulle avgå om partikamraten Johansson avsätts. Enligt Johansson själv handlar missförtroendet om att ”högerpartierna är stressade över sitt läge i opinionen”.

Vid en misstroendeomröstning kan den politiska vilden och kurden Amineh Kakabaveh få en avgörande position, och låter hälsa att hon röstar ner Johansson om Socialdemokraterna inte fullföljer sin överenskommelse med henne från statsministeromröstningen förra året.