INRIKES. ”Vi har kommit överens om nio punkter som jag är nöjd med”, meddelar den politiska vilden Amineh Kakabaveh efter ett möte med Morgan Johansson. Stefan Löfven har nu en majoritet bakom sig i riksdagen och kan återväljas som statsminister.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh räddar Löfven. Foto:

Centerpartiet meddelade nyligen att man återigen kommer att släppa fram den hårt kritiserade sossebossen Stefan Löfven som statsminister. Detta efter att ha fått igenom vissa ”krav” i förhandlingar med Socialdemokraterna gällande ”flexibelt strandskydd”, stärkt position för skogsbolagen och försämringar i arbetsrätten.

Överenskommelsen sägs gälla trots att Miljöpartiet, som också ska ingå i den nya regeringen, inte säger sig acceptera den.

— Stefan Löfven sa så sent som i går kväll att den här överenskommelsen håller och ska genomföras i den regering som han är statsminister i så kommer man att fullfölja de punkterna som vi är överens om, sade C-ledaren Annie Lööf i P1-morgon på tisdagen.

Annie Lööf menar att MP får ”finna sig” i överenskommelsen om det överhuvudtaget ska bli någon regering.

Med detta besked fick Löfven 174 av de 175 mandat som behövs för att han ska återväljas som statsminister av riksdagen. Något han behöver i den omröstning som kommer att ske efter att M-ledaren Ulf Kristersson misslyckats med att samla en majoritet bakom sig som statsministerkandidat.

Politisk vilde fick igenom nio punkter
Medan Annie Lööf fick nöja sig med tre punkter slutade uppvaktningen av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som är politisk vilde efter en intern strid inom V, med att hon fick igenom inte mindre än nio punkter. Den tidigare vänsterpartisten ska ha tagit med sig en kravlista med nio punkter till ett möte med den Löfven-lojale justitie- och migrationsministern Morgan Johansson under dagen.

Kakabaveh fick igenom sin kravlista och meddelade efteråt nöjt att hon kommer att stödja den nyligen bortröstade Löfvens fortsatta statsministerskap.

— Jag kommer att släppa fram Stefan Löfven, säger Kakabaveh till SVT.

— Vi har kommit överens om nio punkter som jag är nöjd med och Sverige behöver en regering. Vi är i en kaossituation och många vill gå på semester.

Även Morgan Johansson är nöjd med att hans chef får fortsätta regera Sverige, vilket innebär att han själv med största sannolikhet får fortsätta smida planer för massinvandring och nya förföljelser av oliktänkande och dissidenter i ytterligare ett år som justite- och migrationsminister.

— Vi behöver ordning och reda och vi behöver ha en regering på plats, säger han till SVT:

På fråga om det är rimligt att ge en politisk vilde så stora eftergifter svarar han:

— Vi är i ett läge i svensk politik då alla verkligen måste anstränga sig och göra vad vi kan för att hitta lösningar. Då kan man inte sitta med armarna i kors.

Med Kakabaveh bakom sig har Löfven det 175:e mandatet som alltså behövs för att han återigen ska kunna väljas till statsminister.

Läget ser dock inte helt stabilt ut för Löfven. Förutom att hans regeringspartners i MP inte säger sig vilja gå Annie Lööf till mötes har Annie Lööf i sin tur sagt att hon inte tänker att rösta på en eventuell höstbudget som en Löfven-regering skulle lägga fram senare i år. Löfven har dessutom sagt att han tänker avgå ifall han inte får igenom sin nästa budget, vilket kan inte kommer att få ifall Centerpartiet inte röstar för den.


  • Publicerad:
    2021-07-06 21:08