POLITIK. Moderatledaren Ulf Kristersson har sedan i tisdags försökt att skrapa ihop en borgerlig regering bakom sig. Under morgonen meddelar han att försöken läggs ned.

Ulf Kristersson (M). Foto: Paul Kagame (CC BY-SA 2.0).

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, fick i tisdags uppdraget att försöka bilda en ny regering.

— Han är ledare för det största partiet i den grupp av partier som fällde statsminister Stefan Löfven, och då är det rimligt att han då får undersöka möjligheterna att ersätta Stefan Löfven som statsminister, sa talmannen Andreas Norlén under en presskonferens i tisdags.

I morse meddelade Kristersson att han ger upp försöken till regeringsbildning.

— Det finns inte parlamentariska förutsättningar att fortsätta sonderingsuppdraget, säger han under en pressträff.

— Vi vet att det finns 175 mandat som kommer att rösta nej, då är det inte meningsfullt.

Sedan i tisdags har moderatledaren samtalat med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Han har också försökt att få med sig Centerpartiet, utan framgång. Det finns helt enkelt inte politiska förutsättningar för att bilda en borgerlig regering, konstaterar Kristersson.

Sonderingsuppdraget lämnas därför tillbaka till riksdagens talman.

Löfven får ny chans

Under nästa i raden av presskonferenser berättar talmannen att han mottagit Kristerssons beslut, och att nu tänker ge Stefan Löfven (S) en ny chans att bilda regering.

— Jag har därför under förmiddagen talat i telefon med först de vicetalmännen, och sedan med statsminister Stefan Löfven och gett honom uppdraget att sondera förutsättningarna att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

Löfven kommer nu att få fram till måndag på sig att försöka bilda en ny regering. Om han då har hittat en potentiell majoritet som röstar för en ny socialdemokratisk regering kommer en omröstning att hållas på onsdag eller torsdag.

S-ledaren kommenterar talmannens beslut i sociala medier:

I dag har jag fått talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering. Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt.

Talmannen garderar sig redan nu med att Kristersson kan komma att få nya chanser längre fram. Såhär säger Norlén i ett uttalande till nyhetsbyrån TT:

— Om Stefan Löfven kommer tillbaka utan att ha kunnat lösa situationen, så har jag sagt till Ulf Kristersson att i det läget får han vara beredd att stå till förfogande för en omröstning i kammaren oavsett hur han ser på möjligheten att faktiskt bli vald.


  • Publicerad:
    2021-07-01 12:50