SVERIGE. Det blir inget nyval då Stefan Löfven istället låter talmannen försöka hitta en ny regeringskoalition som kan tolereras av en riksdagsmajoritet.

Klockan 10.15 idag höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens där han meddelade att han inte tänker utlysa ett nyval.

— Ett extraval är inte bäst för Sverige, sa Löfven.

Vidare skyller Löfven på coronapandemin och att folket förväntar sig att de folkvalda representanterna ska lösa det politiska kaoset åt folket.

Istället för nyval kommer det nu bli talmansrundor där talmannen kan låta olika partiledare göra totalt fyra försök att bilda en regering som accepteras av en majoritet av riksdagens ledamöter.

Enligt den nu avgående statsministern kan han tänka sig att bilda en ny regering och bli statsminister igen om han lyckas få med sig tillräckligt många av de andra riksdagspartierna.

— Jag står till förfogande för att leda en regering som riksdagen kan tolerera, sa Löfven.

I övrigt ville Löfven inte uttala sig varken om talmannens kommande arbete eller hur han själv förhandlar med till exempel Centerpartiet och Vänsterpartiet som tidigare stött Löfven men haft motstridiga krav gällande marknadshyror, vilket sedermera ledde fram till den nuvarande regeringskrisen.

Om talmannen inte på fyra försök lyckas hitta någon som kan bilda en ny regering med den nuvarande riksdagssammansättningen kommer ett nyval bli aktuellt.


  • Publicerad:
    2021-06-28 10:45