FINANS Goldman Sachs äger en stor del av Northvolt. Nu uppger Bloomberg att den judiska finansbanken undersöker hur man ska rädda den krisande batteritillverkaren.

Wallstreet-jätten Goldman Sachs ”arbetar aktivt” för att hitta en lösning på batterifabriken Northvolts så kallade likviditetskris, rapporterar Bloomberg. Den judiska storbanken är näst största delägare i Northvolt, och försöker nu samla övriga aktieägare för någon typ av gemensam insats.

Bloomberg citerar en anonym källa från Goldman Sachs, men en talesperson för investmentbanken har inte velat kommentera uppgifterna.

Situationen är nu så allvarlig att Northvolt inte har de cirka 200 miljoner kronor som man behöver för att betala ut i lön till anställda den 25 oktober. Företaget är i desperat behov av att samla ihop två miljarder kronor för att säkra att batterifabriken kan hållas igång i ett par månader till.

Samtidigt rapporterar SVT Västerbotten att de statliga AP-fonderna och pensionsjätten AMF är villiga att gå in med pengar för att rädda Northvolt. Dessa har tidigare investerat åtta miljarder av svenskars pensionspengar i fiaskofabriken och dessa pengar förloras helt om Northvolt går i konkurs.

Även Harald Mix, en av Northvolts grundare, har antytt att han personligen är beredd att gå in med 100 miljoner kronor. Mix talade under ett seminarium under torsdagen där han förklarade att ”batteritillverkning är mer komplext än många kanske trott” och att krisen för Northvolt bara är ”tillfälliga problem som man får räkna med”.

Trots att Northvolt har beskrivits som ett ”grönt prestigeprojekt för Sverige” har regeringen ställt sig tveksamma till någon typ av statlig subventionering i batterifabriken.