EKONOMI Den krisande batterijätten Northvolt får inga skattepengar för att undvika att gå under. Detta trots att den gigantiska batterifabriken i Skellefteå är ett ”grönt prestigeprojekt” för Sverige.

Batteriföretaget Northvolt med sin omtalade fabrik i Skellefteå har skulder som nu passerat 90 miljoner kronor. Trots att Volkswagen har gått in med hela 12,5 miljarder kronor för att täcka Northvolts förluster har skulderna inte reglerats, vilket innebär att Kronofogden kommer att göra utmätning på företaget.

Dessutom har 1 600 av Northvolts anställda varslats, varav medparten jobbar på fabriken i Skellefteå. Efter en rad mystiska dödsfall bland anställda i Skellefteå misstänks dessutom batterijätten för grovt vållande till annans död.

Nu rapporterar även TT att regeringen säger nej till att gå in med statligt stöd för att rädda batterifabriken. Detta trots att Northvolt enligt TT är ”ett grönt prestigeprojekt för Sverige och har målats upp som hela Europas bästa chans till inhemsk storskalig batteriproduktion”.

— Sverige har inte valt vägen med massiva statsstöd och jag vill inte heller ha en sådan situation. Politiker är många gånger dåliga på att avgöra vilka bolagsinvesteringar som håller över tid, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till nyhetsbyrån.

Att Sveriges politiker är ”försiktiga” beror enligt TT på att staten under 1970-talet gick in med ”gigantiska stöd” till varvsbranschen, vilket i slutändan blev ett misslyckande. Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet, säger till TT att många andra EU-länder har en helt annan syn. Exempelvis har Tyskland sponsrat Northvolt med motsvarande tio miljarder kronor för bygget av en anläggning i tyska Heide.

Huruvida en ”grön” batterifabrik överhuvudtaget kan överleva utan statlig subvention är enligt Calmfors oklart.

— Det är en svår fråga, jag har inget givet svar på det. I en perfekt värld skulle vi inte vilja att någon gav onödiga statsstöd, men det är ett dilemma när andra gör det. Det är också förenat med stora risker, att man kastar goda pengar efter dåliga, säger han.

Energi- och näringsministern hoppas dock att Northvolt själva tar sig ur svackan.

– Det är viktigt för hela Sveriges och Europas konkurrenskraft med en stark europeisk batteritillverkning, om vi inte ska lämna ”walk over” till Kina på ännu ett viktigt område, säger Busch.