VÅRD Uddevalla kommun har infört språktester i vården efter att det visat sig att det finns brister i invandrarnas kunskaper i svenska som riskerar patientsäkerheten. En tredjedel av de som har vikariat blev underkända.

I en artikel från 2015 i tidningen Bohusläningen berättade Jan-Erik Samuelsson från socialtjänsten i Uddevalla att medarbetarna inom hemtjänsten kunde mer än tjugo språk och att det var ungefär likadant på äldreboendena. Han talade varmt om kulturell kompetens och att ”spegla dagens samhälle”. Nästan tio år senare har man kommit till viss insikt om mångkulturens baksidor i kommunen och infört språktester för samtliga inom vård och omsorg.

Bakgrunden till det är en granskning som Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) gjorde förra året. De noterade då att det fanns brister i kommunikationen mellan sjuksköterskorna och icke-svenskarna. Man märkte också att ”nysvenskarna” inte hade tillräckliga språkkunskaper för att kunna dokumentera sitt arbete vilket riskerar patientsäkerheten. Det fanns till och med de som inte gjorde sig förstådda i vare sig tal eller skrift.

Alla med fast anställning fick godkänt på provet, men om de hade kuggats hade de inte förlorat sina jobb ändå, säger Malin Norrman som är tillförordnad socialchef. Istället hade man tänkt ”stärka personen” så att denne kunde utföra sitt jobb ”ännu bättre”. Det framkommer inte vad som händer om den strategin inte fungerar.

Däremot gick det betydligt sämre för vikarierna. Av de 156 vikarier som har testats hittills var det 47 stycken som kuggades, det vill säga nästan en tredjedel. De som misslyckats får inte behålla sina vikariat.

P4 Väst intervjuar Hasan som är vårdbiträde i Uddevalla, men som fick underkänt trots att han läst Svenska För Invandrare och vikarierat på heltid sedan 2020. Han var väldigt ledsen över situationen, men upplever inte att han kan göra något åt det. Vad gäller kommunikationssvårigheter med till exempel sjuksköterskorna så hade han inte märkt några problem. Men allt löste sig ändå för Hasan då grannkommunen gav honom ett jobb. De tycker tydligen inte att svenska är så viktigt i vården.