POLITIK. Vänsterpartiet riktar hård kritik mot privatiseringen av Arbetsförmedlingen. Om regeringen inte backar inom två veckor hotar partiet att gå tillsammans med M, KD och SD och väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

På en pressträff under torsdagen meddelade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati att man är redo att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Anledningen till misstroendet är att Arbetsförmedlingen inom två år ska låta privata aktörer ta över matchningen av arbetssökande och lediga jobb.

— Om regeringen inte gör någonting kommer vi ta kontakt med Moderaterna och föreslå att vi väcker misstroende mot Eva Nordmark, säger Jonas Sjöstedt, som kallar avregleringen för en ”kaosprivatisering”.

För att avstå från misstroendeförklaringen kräver Vänsterpartiet bland annat att Arbetsförmedlingen ska få mer resurser, att man säkrar stöd för funktionsnedsatta och att den planerade reformeringen av myndigheten ska utredas ordentligt innan den blir verklighet.

— Trots att regeringen saknar majoritet för den här processen har de vägrat att lyssna. Det är vår bestämda uppfattning att de måste agera i det här läget, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger att partiet kan tänka sig att samarbeta med Vänsterpartiet.

— Vi kommer från vår sida att överväga frågan om ett misstroende mycket noga, säger han.

Enbart stöd från Moderaterna räcker dock inte för att en misstroendeförklaring ska gå igenom i riksdagen, men under dagen har även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna signalerat att de kan tänka sig att stödja förslaget.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att det är ”mycket sannolikt” att partiet stödjer en eventuell misstroendeomröstning mot Eva Nordmark (S).

— Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, så det är mycket sannolikt att vi hakar på en sådan eventuellt misstroendeomröstning, säger han till TT.

Sofia Damm, Kristdemokraternas ledamot i arbetsmarknadsutskottet, skriver på partiets Facebook-sida:

KD utesluter inte att stödja ett misstroende mot arbetsmarknadsministern men vårt fokus ligger på att ändra det politiska innehållet. Inte på att byta ut en minister mot en annan som driver samma missriktade politik.

Under dagen har arbetsmarknadsminister Eva Nordmark svarat på hotet från Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt.

— Att göra som Vänsterpartiet gör nu tror jag bara skapar mer kaos och oreda, säger hon till SVT och fortsätter:

— De har ju ställt upp bakom Januariavtalet så det här är inga nyheter för Vänsterpartiet. Det vore intressant att veta vad de har för alternativ tillsammans med moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater.

Källa:
Vänsterpartiets hot mot regeringen: Går ihop med Moderaterna om misstroende


  • Publicerad:
    2019-11-21 17:40