POLITIK. Under torsdagen meddelade Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet kommer att fullfölja sitt hot om att lämna in en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Det kan leda till att hela regeringen avgår, enligt gruppledaren Annelie Karlsson (S).

Jonas Sjöstedt (V) får stöd av M, KD och SD för en misstroendeförklaring mot Eva Nordmark (S).

Som Nordfront rapporterade om igår gav Vänsterpartiet i november regeringen två veckor på sig att svara på deras krav angående hanterandet av Arbetsförmedlingen, annars hotade man att gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Idag löpte tidsfristen ut och under riksdagens frågestund tillkännagav vänsterledaren Jonas Sjöstedt:

— Regeringen är ansvarig för kaoset i Arbetsförmedlingen. Det ger inte Vänsterpartiet något annat alternativ än att fullfölja att lämna in en misstroendeförklaring mot ansvarigt statsråd. Vi kommer nu att ta kontakt med Moderaterna för att agera gemensamt.

Strax efter Sjöstedts besked meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de vill väcka misstroendeförklaring mot Nordmark om deras krav inte uppfylls av regeringen.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har redan tidigare deklarerat att hans parti ”vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen”, och därför kommer att stödja misstroendeförklaringen.

Sjöstedt ville helst väcka misstroende direkt, men M och KD krävde att regeringen ska få fram till tisdag nästa vecka på sig för att fundera på hur de vill gå vidare.

Efter beskedet sade Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson att regeringen kommer behöva ta ställning till om den ska avgå.

— Om vänstern nu väljer att bilda pakt med det högerkonservativa blocket så kommer det ju kunna bli så att hon [Nordmark] måste avgå. Och då är det en fråga som vi måste ta ställning till i partiet, hur vi ska välja att gå vidare, säger Karlsson.

För tidningen Aftonbladet förtydligar hon att om det inte går att utse en ny arbetsmarknadsminister och få stöd för regeringens politik i riksdagen, då kan det bli aktuellt med nyval.

Karlssons kritik att Vänsterpartiet skulle ha allierat sig med det högerkonservativa blocket bemöttes snabbt av Jonas Sjöstedt:

— Det visar hur långt till höger den här regeringen står. De står till höger om Moderaterna i den här frågan.

I en kommentar till det höga politiska spel som nu pågår säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping:

— Fullföljs det här, då har vi en regeringskris. Då har de partier som fällt regeringen tagit över ansvaret för vad som händer sen. Det verkligen inte något som gagnar det som man vill komma åt, men den risken finns ju. Den enda lösningen jag kan se är att man hittar ett sätt att gå V till mötes, i meningen att försöka att ändå göra förändringar av den här reformen.

Statsminister Stefan Löfven säger följande i en skriftlig kommentar till SR Ekot:

”Regeringen arbetar med att utforma reformeringen av Arbetsförmedlingen, i det arbetet är vi öppna för samtal. Nästa steg för mig är att partierna som står bakom Januariavtalet nu diskuterar hur vi går vidare utifrån den uppkomna situationen.”

Källa:
S gruppledare: Regeringen överväger att avgå


  • Publicerad:
    2019-12-05 22:35