MALMÖ Israeliska säkerhetschefer på plats och utplacerade prickskyttar på taken. Just nu vidtas massiva åtgärder för judarnas skull inför helgens Eurovision.

Israels deltagande i årets Eurovision är så kontroversiellt att arrangörerna tvingats vidta extra säkerhetsåtgärder. Massiva protester förväntas hållas i Malmö i samband med att tävlingen drar igång.

Enligt Ynet samarbetar arrangörerna med chefen för den israeliska säkerhetspolisen Shin Bet. Sajten skriver att ”Shin Bet-chefen Ronen Bar besökte Malmö förra veckan för att inspektera åtgärderna som vidtagits för den israeliska delegationen”.

Aftonbladet kan man läsa om prickskyttar på taken runtomkring Malmö Arena. Dessutom är polisens insatsstyrka, beväpnade med automatvapen, på plats för att skydda arenan från marken och till hjälp har man förstärkning av poliser från både Danmark och Norge.

Polisen har tidigare också gått ut med att man kommer att kameraövervaka hela eventet och även runt arenan syns enligt Aftonbladet flera kameror uppställda. Publik som ska delta i eventet kommer att behöva passera en flygplatsliknande kontroll, där man kommer att beslagta alla väskor och specifikt palestinska flaggor. Som Nordfront tidigare rapporterat kommer man dock att tillåta andra flaggor, inklusive regnbågsflaggor.

Vad som beskrivs som ”massiva demonstrationer” kommer att hållas i Malmö dels den 9 maj, då Israels artist Eden Golan framför landets bidrag ”Hurricane”, och sedan även den på lördag den 11 maj när själva finalen hålls. Många har protesterat mot vad som upplevs som ett hyckleri när Ryssland portats från tävlingen på grund av invasionen av Ukraina, medan Israel är fortsatt välkommet trots att landet utreds för ett pågående folkmord i Gaza.