MALMÖ Om bara knappt en månad är det dags för Eurovision i Malmö. Nu förväntas tiotusentals protestera i staden mot att Israel överhuvudtaget får delta.

I maj kommer åtets upplaga av musiktävlingen Eurovision att hållas i Malmö. Sedan ett par år tillbaka är Ryssland bannlyst från deltagande på grund av invasionen av Ukraina.

Men Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) har trots protester vägrat att stänga ute Israel, vilket många har krävt med tanke på folkmordet i Gaza.

Nu skriver bland annat SVT Nyheter att över 20 000 personer från flera europeiska länder förväntas samlas i Malmö under 9 respektive 11 maj. De som planerar att demonstrera vill att Israel utestängs på samma grund som Ryssland.

— Vi planerar två stora, fredliga manifestationer 9 och 11 maj i Malmö. Vi hoppas på att många ska komma från Danmark för att delta, säger en person som ska delta i protesterna till SVT.

En annan som tänker delta är musikern ”JC Bigfoot”, som också tävlar i Eurovision för Skottland.

— Jag kommer delta i protesten i Malmö genom att delta både i demonstrationerna och uppträda med mina låtar och visa stöd och solidaritet för palestinierna, säger JC Bigfoot.