EUROVISION Under lördagskvällen hålls återigen stora protester mot Israel i Malmö i samband med att finalen av Eurovision avrundas. Enligt uppskattningar deltar minst 8 000 personer.

Precis som under torsdagen har antiisraeliska demonstranter i tiotusentals återigen samlats på Malmös gator. Aftonbladet skriver att polisen bedömer att det rör sig om 8 000 personer, även om vissa uppger att det kan röra sig om uppemot 25 000.

Ett slags demonstrationståg avgick från Stortorget klockan 15.30. I täten hade man en banderoll med budskapet ”Welcome to Genocide Song Contest” och palestinska flaggor. Folkmassan rörde sig sedan mot Mölleplatsen där bland annat tal ska hållas. Man ska också enligt uppgift försöka slå det tidigare världsrekordet i den palestinska folkdansen ”dabke” till tonerna av sången ”Ana Dami Falastini” (”Mitt blod är palestinskt”).

Enligt Jimmy Modin på Malmöpolisen har demonstranterna hittills skött sig exemplariskt.

— Det är nästan lika många som i torsdags. Det finns inga rapporterade ordningsstörningar hittills, säger han till Aftonbladet.

Demonstrationen har tillstånd till 19:00. Samtidigt ska en stillastående manifestation vid Dagvattenparken i Hyllie pågå mellan 17:00 – 22:00.

Den judiska ”Sverigevännen” Katerina Janouch har skrivit en rad inlägg om Eurovision, där det tydligt framgår att hon hejar på Israels kontroversiella bidrag. Demonstranterna beskriver hon som en ”skränande rasistisk pöbel” som ”skriker om folkmord på judar”.

Artisten kuppar finalen i protest

Samtidigt kommer allt fler rapporter om artister som protesterar mot Israel. Den irländska artisten Bambie Thug dök exempelvis inte upp vid generalrepetitionen. Enligt SVT skrev hon på Instagram att det var en protest mot att arrangören EBU inte ingripit mot olämpliga utspel från Israels kommentator under semifinalen:

Det uppstod en situation medan vi väntade på att gå upp på scen som jag kände att jag behövde uppmärksamma EBU på. EBU har tagit det här på allvar och vi har haft en diskussion om vad som behöver göras. Det här betyder att jag missar generalrepetitionen.

Den judiske kommentatorn ska bland annat ha beskrivit Bambie Thug som ”satanist” och en artist som gillar att ”prata negativt om Israel”.

Bara timmar innan finalen valde också den norska presentatören Alessandra Mele att hoppa av sitt uppdrag att leverera Norges poäng.

— ”United by music”, Eurovisions motto, är anledningen till att jag gör musik. Men just nu är de bara tomma ord, säger hon i en video på Instagram som avslutas med orden ”Free Palestine”.

Frankrikes nordafrikanske artist Slimane avbröt sitt framträdande under genrepet med ett tal om fred.

— När jag var barn drömde jag om musik. Den här drömmen. Att vara en sångare, att sjunga fred, sade han bland annat enligt SVT.