GAZA Hamas har accepterat ett erbjudande om vapenvila. Samtidigt rapporteras ett stort antal dödsfall när Israel har inlett sin omtalade attack mot Rafah.

Under natten till tisdagen inleddes israeliska terrorbombningar av Rafah – staden i södra Gaza dit sionisterna tidigare uppmanat civila palestinier att fly undan bomberna. Omvärlden har vädjat till premiärminister Benjamin Netanyahu att avstå, men han har i sin tur avfärdat all kritik och utlovat att Israel kommer att göra med Rafah som man behagar.

I ett uttalande från Netanyahu på X står det att ”krigskabinetten beslutade enhälligt att Israel ska fortsätta operationen i Rafah för att utöva militärt tryck på Hamas i syfte att främja frisläppandet av våra gisslan och uppnå övriga krigsmål”.

Under måndagskvällen accepterade samtidigt Hamas ett förslag som lades fram av medlare från Egypten och Qatar om vapenvila. Planen är enligt al-Jazeera uppdelad i tre faser på 42 dagar per fas:

  • I en första fas fortsätter indirekta förhandlingar mellan sionisterna och Hamas via medlare om gisslan och andra fångar. Israel drar samtidigt tillbaka styrkor från vissa områden, låter splittrade palestinska familjer återförenas och öppnar upp den illegala blockaden av Gaza.
  • I en andra fas implementeras ett fullständigt upphörande av all militär aktivitet i Gaza.
  • I den tredje och sista fasen inleds ett återuppbyggande av Gaza under direkt översyn av Egypten, Qatar och FN.

Enligt uppgifter ska firanden ha utbrutit i Gaza vid beskedet, då det finns en omfattande rädsla för den israeliska offensiven mot Gaza som enligt experter kommer leda till en oundviklig humanitär katastrof med ett stort antal döda civila.

Men Israels regering är inte nöjda med förslaget. På X skriver Netanyahu:

Även om Hamas förslag ligger långt ifrån att uppfylla Israels kärnkrav, kommer Israel att skicka en högt rankad delegation till Egypten i ett försök att maximera möjligheterna att nå en överenskommelse på villkor som är acceptabla för Israel.

Hittills har över 34 000 palestinier, varav merparten kvinnor och barn, dödats och 78 000 skadats sedan Israel inledde sin militära kampanj mot Gaza förra hösten. Sioniststaten utreds för brott mot folkmordskonventionen av Internationella domstolen i Haag (ICJ), medan rykten gör gällande att Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag (ICC) planerar att ställa flera förbrytare i Israels regering inför rätta.