Netanyahu: ”Vi tar Rafah på det sätt vi behagar”
JUDISK TERROR • Varken andra länders uppmaningar, gisslanförhandlingar eller vetskapen om ännu ett förestående massmord på civila palestinier kommer enligt den israeliske premiärministern rubba beslutet att slå ut ”Hamas sista starka fäste”.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har nu klargjort att han inte avser att ”böja sig för några som helst påtryckningar” när det kommer till den av honom själv utlovade invasionen av Rafah.
Ledaren för den judiska terrorstaten har från olika håll uppmanats besinna att den sortens attack han planerar mot den tätbefolkade staden, där mer än en miljon palestinier är samlade och söker skydd från kriget, kommer att leda till en humanitär katastrof. Israeliska markstyrkor kommer därmed att inta den myllrande gränsstaden även om en överenskommelse skulle uppnås med Hamas rörande gisslan.
– De som vill hindra oss från att verka i Rafah säger i praktiken åt oss att förlora kriget. Jag kommer inte att låta det ske, förklarade han på en presskonferens i Jerusalem på lördagen och tillade att den judiska staten ”ej kapitulerar för internationella befallningar”.
I NBC News skildras en tilltagande desperation bland Rafahs ihopträngda befolkning, som nu till stor del består av palestinier vilka flytt dit från andra delar av Gaza.
— Vi känner total hopplöshet. Vad gör vi?, säger Wissam Al-Arkan, 37, som redan flytt två gånger sedan Israel i höstas inledde sin attack mot enklaven Gaza.
Gazaremsans sydligaste stad är, när Israels invasion av den står för dörren, packad av fördrivna, desperata och svältande palestinier.
Rafah hade före kriget en befolkning på cirka 250 000. Idag har den svällt till uppskattningsvis 1,4 miljoner – mer än hälften av hela Gazas befolkning, där merparten av nytillskottet utgörs av civila palestinier, som tvingats fly från andra delar av Gaza som bombats och demolerats av IDF.
Den här veckan förbereder sig tusentals människor på att fly igen och packar tält som står upp på lerig mark mellan Rafahs byggnader och murar. De lever bland trassliga, rostiga trådar och annat krigsskräp. Vissa betongbyggnader är halvt förkolnade av sprängningar och riskerar rasa ihop, andra är redan helt förstörda.
Den sista tillflyktsorten
Palestinierna har betraktat Rafah som en sista tillflyktsort, en plats som har kvar åtminstone en bråkdel av den grundläggande infrastrukturen och den möjlighet till vård som har utplånats på andra håll. Men Israel klargjorde den gångna veckan att man ser staden som ett sista kvarvarande fäste för Hamas – och därmed som ett fullt legitimt mål.
— Det är omöjligt att uppnå krigsmålet att eliminera Hamas och samtidigt underlåta att ta itu med fyra Hamas-bataljoner i Rafah, sade en talesman för Netanyahus kontor på fredagen.
Israel uppmanade tidigare palestinier i norra Gaza att evakuera och förflytta sig söderut, bara för att därefter attackera södern också, varvid tusentals flyende civila bragtes om livet i ett uppenbarligen överlagt massmord. Fler än 28 000 palestinier har dödats under den pågående konflikten enligt palestinska hälsomyndigheter.