INRIKES Politiker blev igår upplysta om Israels folkmordshandlingar i Gaza av arga demonstranter som befann sig i riksdagen under en så kallad debatt. När utrikesminister Tobias Billström samma dag på kvällen besöker SVT pressas han om Israels terrorhandlingar på Gazaremsan gått överstyr, en fråga han helst duckar.

Igår visade demonstranter sitt missnöje i riksdagen medan utrikesminister Tobias Billström läste upp regeringens utrikespolitiska deklaration. Då han läste upp den utirikespolitiska deklarationen och tillade att ”Sverige står bakom Israels legitima rätt att försvara sig mot Hamas i enlighet med folkrätten och den internationella humanitära rätten” var det en demonstrant som frågade ”Israel begår folkmord, hur kan du stå för det här?”.

Under den så kallade debatten i riksdagen fortsatte glåporden att hagla över de prosionistiska politikerna och vakter var till sist tvungna att avlägsna flera av demonstranterna.

Som Nordfront tidigare har rapporterat om så uppmanade Internationella brottmålsdomstolen nyligen Israel att ”vidta specifika åtgärder för att förhindra handlingar som kan betraktas som brott enligt Folkmordskonventionens andra artikel”, det vill säga förhindra folkmord.

Fråga: Har Israel gått över gränsen?

På kvällen besöker sedan utrikesminister Billström SVT Aktuellt och får svara på frågan: ”Är Israels svar på Hamas attack den 7 oktober proportionerligt?”. I skrivande stund överstiger de palestinska dödsoffren för den judiska terrorn på Gazaremsan 28 000, av vilka en betydande andel är civila, kvinnor och barn. Som ett tillägg till detta rapporterar Unicef att vart tionde barn lider av undernäring. Till och med ledaren för Israels främsta allierade, USA:s president Joe Biden, har uttryckt kritik mot ”landet” för deras behandling av palestinierna.

— Jag är av den åsikten, som ni vet, att insatsen på Gazaremsan har gått över gränsen. Det är många oskyldiga utsatta människor som svälter och dör. Det måste få ett stopp, sade Biden under under en presskonferens i februari.

Från Billström kommer dock inga erkännanden om överdrifter. Han uppger bara att han känner ”stark oro” inför den växande humanitära krisen i Gaza.

— Det här är farligt för den befolkning som befinner sig där, säger han.

När han sedan pressas och får samma fråga om Israels svar är proportionerligt en tredje gång svarar han att ”det tänker inte jag värdera, för det är inte min uppgift att göra det utan det görs ju av organisationer som till exempel den internationella brottmålsdomstolen”.

I slutet av intervjun godkänner Billström ändå att regeringen ”känner så pass stark oro att vi nu måste verka för ett humanitärt eldupphör”, dock fortfarande utan någon djupare analys över Israels roll kring de höga dödssiffrorna i Gaza.