GAZAREMSAN Israel försvarar sig för tillfället mot anklagelser om folkmord på palestinier i Internationella domstolen i Haag. Nu meddelar landets ledning att man tänker ignorera domstolen om den dömer att militäroperationerna på Gazaremsan ska upphöra.

I torsdags inleddes en förhandling mellan Israel och Sydafrika i Internationella domstolen i Haag (ICJ). Bakgrunden till förhandlingarna är att Sydafrika anklagar Israel för att begå folkmord i Gaza. Landet har trots de massiva terrorbombningar man utfört på Gazaremsan hävdat att man ”beskyddar civila” och inte för ett krig mot det palestinska folk man ockuperar.

Nu säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att även ifall domstolen skulle kräva att landets krigshandlingar ska avbrytas, så är detta något man kommer att ignorera. Man upprepade ”landets” tidigare linje att man kommer att fortsätta med sitt krig mot Hamas tills seger har uppnåtts och man kommer inte låta sig stoppas.

— Ingen kan stoppa oss. Inte Haag [internationella domstolen], inte ondskans axelmakter och ingen annan, kommenterade premiärministern.

Fallet framför ICJ kan få sitt avgörande först om flera års tid, men en tillfällig dom kan komma inom några veckor. Domstolsbeslut som härrör från ICJ är bindande men ingen praxis finns för att säkerställa att besluten följs.