PALESTINA Enligt Vita huset kommer Israel att införa ”humanitära pauser” i sina bombningar av Gaza. I samband med pauserna kommer humanitära korridorer att öppnas.

Under torsdagen har talesmannen för Washingtons nationella säkerhetsråd John Kirby meddelat att Israel kommer att införa ”humanitära pauser”, rapporterar al-Jazeera. En gång per dag kommer terrorstaten att upphöra med allt fientlighet mot Gaza under fyra timmar och samtidigt öppna så kallade humanitära korridorer.

De humanitära korridorerna ska bland annat används för att hjälpkonvojer med mat, vatten och mediciner ska kunna ta sig in på det hårt ansatta området, där över 10 000 människor dödats den senaste månaden.

Men tanken är också att palestinier som vill lämna Gaza ska kunna göra det eftersom Israel planerar en etnisk rensning av enklaven, som man sedan vill ta över. Dessutom kommer Hamas troligtvis att använda pauserna för att släppa en del av sin gisslan, enligt överenskommelser som ska ha gjorts under förhandlingar i Qatar.

Abdel Hamid Siyam från Rutgers universitet säger till al-Jazeera att så kallade humanitära pauser inte är nog för att lätta på den humanitära katastrofen i Gaza. Enligt Mellanösterexperten är vapenvila det enda sättet att få ordning på situationen.

— På fyra timmar kan ingen komma eller gå. De [palestinierna i Gaza] har inga bilar, de har ingen bensin. Det kommer inte att funka, säger Hamid Siyam, som tror att Israel inom några dagar kommer att tvingas till en vapenvila på grund av internationella påtryckningar.

Vill inte bekräfta pauserna

Tel Aviv har i skrivande stund dock inte bekräftat att man gått med på några så kallade humanitära pauser. Det närmaste är ett uttalande från den extremsionistiska nationella säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir som kallar beslutet ett ”allvarligt misstag”.

Premiärminister Benjamin Netanyahus stab har också släppt ett uttalande där man endast konstaterar att ”striderna fortsätter och det blir ingen vapenvila utan att våra gisslan släpps”. Samtidigt skryter ministeriet om att man ordnat ”säker passage från norra Gaza till söder”, vilket också är en del av den avslöjade planen om etnisk rensning i området.

Enligt al-Jazeeras analytiker Alan Fisher tyder detta på att ”kanske USA och framförallt John Kirby och israelerna inte är överens”.