UTRIKES Israels attacker mot sjukhus, ambulanser och vårdpersonal bör utredas som krigsbrott. Detta anser människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), som grundades i Helsingfors 1978 som ”Helsinki Watch”, gick på tisdagen ut och krävde att Israel utreds för krigsförbrytelser. Framförallt är det de många attackerna mot sjukhus och vårdpersonal som upprör organisationen.

”Den israeliska militärens upprepade och uppenbarligen olagliga attacker mot medicinska anläggningar och transporter fortsätter att förstöra Gazas hälsovårdssystem och bör utredas som krigsbrott”, skriver HRW på sin hemsida.

Organisationen konstaterar också att till och med mindre skador på sjukhus, eller endast hot om attacker mot sjukhus, kan få ödesdigra konsekvenser för patienter. Man skriver också att den israeliska regeringen vid flera tillfällen hävdat att Hamas använt sjukhus som mänskliga sköldar, men att det ännu helt saknas belägg för dylika påståenden.

— Israels upprepade attacker har skadat sjukhus och vårdanställda, som redan innan var hårt ansatta av en illegal blockad, vilket har ödelagt Gazas hälsoinfrastruktur, säger A. Kayum Ahmed, som är HRW:s särskilda rådgivare i hälsorättsfrågor.

— Attackerna på sjukhus har dödat hundratals människor och försatt många patienter i allvarlig risk eftersom de inte kan motta ordentlig medicinsk vård.

Den kanske värsta attacken mot Gazas sjukvård skedde den 17 oktober då det kristna al-Ahli-sjukhuset i Gaza City bombades, vilket dödade minst 500 personer och skadade tusentals. Israel förnekade att man låg bakom attacken, men både före och efter har man vid flera tillfällen tagit på sig attacker mot både sjukhus och ambulanser. Enligt ett läckt hemligt israeliskt underrättelsedokument ser Tel Aviv dessutom en etnisk resning av Gaza som det mest önskvärda utfallet av konflikten, då man hyser föga hopp om att kunna underkuva palestinierna.

HRW vill nu att Internationella brottsdomstolen i Haag och FN:s ”Oberoende internationella kommissionen för utredning av ockuperat palestinskt territorium” ska utreda attacken på al-Ahli-sjukhuset och andra medicinska anläggningar.