SMÅLAND En matvarubutik i Habo har polisanmält personer som satt upp klistermärken på matvaror med en QR-kod som leder till Nordiska motståndsrörelsens hemsida.

Det är P4 Jönköping som rapporterar om en ICA-butik i småländska Habo som polisanmält personer som satt upp klistermärken på matvaror med en QR-kod. I P4:s reportage framgår endast att QR-koden går till ”nazistiska Nordiska motståndsrörelsen” men mer specifikt går den till en artikel där det förklaras varför man bör bojkotta israeliska varor, som Nordfront tidigare skrivit om.

Statsradion intervjuar kunden ”Eva” som säger sig ha ”arbetat med antisemitism och överlevares berättelser” som är ”upprörd och förskräckt” av att någon vill bojkotta terrorstaten Israel.

— Jag som arbetat med de här ämnena kanske ännu snabbare gör kopplingar till vad som skett tidigare i vår historia, säger kunden.

I ett längre reportage i P4 Jönköpings kvällsändning berättar Eva att hon tänkte att ”det är inte möjligt” när hon kom hem och upptäckte QR-koden med en överkryssad Davidsstjärna på ett kaffepaket. Hon säger också att det är ”inte okej” och att det var hon som meddelade ICA-butiken.

ICA-butikens chef Mikael Sidhammar berättar för P4 att han ”identifierat personerna” som satt upp klistermärkena från butikens övervakningskameror och polisanmält dem.

— Vi har ju åsiktsfrihet i det här landet, man får ju tycka vad man vill, men då får man ju göra det på sin egen bekostnad och inte på andra företags bekostnad, säger Sidhammar.

I det längre reportaget frågar P4:s reporter Sidhammar ”hur är möjligt att en nynazistisk rörelse” kan ”komma in i butiken och sätta upp såna här lappar”. Men enligt Sidhammar kan butikens personal inte övervaka hela butiken i realtid.

— Det var ju gjort på bara några sekunder, berättar han.

Det framgår också i reportaget att det bara är kunden Eva som klagat på klisterlapparna.