PALESTINAKONFLIKTEN Den israeliske premiärministern avvisar den amerikanske presidentens senaste förslag om ett återupprättat palestinskt självstyre gemensamt för Västbanken och Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillkännagav på lördagen med all önskvärd tydlighet sitt förväntade motstånd mot ett förslag från USA:s president Joe Biden tidigare samma dag om att ”återställa kontrollen över Gaza till den palestinska myndigheten (PA) när Hamas väl fråntagits från makten och utplånats”.

På lördagsmorgonen publicerade Biden en kommentar i Washington Post där han uttrycker sitt oreserverade stöd till Israel och samtidigt sammanställer ”den israeliska saken” med ”den ukrainska” och vidare placerar Hamas och Ryssland i samma kategori som ”fiender till USA”.

Biden upprepade också sitt stöd för en ”tvåstatslösning” som det enda svaret på konflikten och tillade:

Då vi strävar efter fred, bör Gaza och Västbanken återförenas under en enda förvaltningsstruktur, i slutändan under en vitaliserad palestinsk myndighet, eftersom vi alla arbetar mot en tvåstatslösning.

Netanyahu avvisade dock omgående med eftertryck den idén.

Det var vid en presskonferens på lördagskvällen som den israeliske premiärministern klargjorde sin syn till den amerikanske presidentens framtidsvision och samtidigt tydliggjorde sin grad av respekt för denne som råd- eller ordergivare:

— I Gaza kommer det efter förstörelsen av Hamas, och under en lång tid därefter, inte att finnas en regim som uppmuntrar terror, som lär ut terror, som finansierar terror – och som även indoktrinerar sin befolkning om Israels förstörelse och mord på judar – det kommer inte att existera något sådant.

Den palestinska myndigheten PA styrde Gaza från 1994 till 2007, då den efterträddes av Hamas.