SIONISM Israels kulturarvs- och Jerusalemminister Amichai Eliyahu beskrev nyligen att kärnvapen över Gaza är ett ”alternativ” för att lösa konflikten med Hamas. Uttalandet tycks dock ha varit lite väl magstarkt även för Netanyahu.

Under söndagen intervjuades Israels kulturarvs- och Jerusalemminister Amichai Eliyahu i israelisk radio. Eliyahu – som tillhör det extremsionistiska partiet ”Judisk makt” – fick frågor kring hur ockupationsmakten skulle hantera palestinierna i Gaza.

Enligt Haaretz vidhöll Eliyahu att Gaza saknar civila och att det vore ett ”misslyckande” för Israel att tillåta humanitär hjälp till området. Ministern fick då frågan om det är rimligt att använda kärnvapen mot området eftersom samtliga invånare är militanta, varpå ministern svarade att det vore ”ett sätt att lösa konflikten på”.

Uttalandet har dock fördömts av premiärminister Benjamin Netanyahu, som i ett inlägg på X skriver att Eliyahus ord ”inte har någon grund i verkligheten”. I inlägget påstår Netanyahu dessutom att den israeliska militären ”opererar i enlighet med internationella lagars högsta standard för att undvika civila offer”.

Israel har dock vid flera tillfällen öppet erkänt att man begått vad som utan tvivel är krigsbrott, inklusive alla försök till etnisk rensning i Gaza.

Under lördagen tog sionisterna bland annat på sig bombningar av en konvoj med ambulanser utanför Al-Shifa-sjukhuset i Gaza City. Minst 15 människor dödades och 50 skadades i attacken som Israel motiverade med att det befann sig en Hamas-befälhavare i en ambulans.

Enligt internationell lag är det tillåtet att döda civila ifall det är oavsiktligt eller enligt den så kallade proportionalitetsprincipen. Med andra ord att det kan vara tillrådligt med civila dödsoffer som inte går att undvika när man angriper ett militärt mål, men de civila förlusterna måste ställas i proportion till de militära vinsterna.

Amichai Eliyahu har enligt Haaretz nu stängts av tillsvidare från alla kabinettsmöten. Judisk makt-partiets partiledare Itamar Ben-Gvir, som också är nationell säkerhetsminister, har dock gått ut och försvarat Eliyahu med att han endast talade ”metaforiskt” om att kärnvapenbomba Gaza.

Att det inte finns några civila i Gaza är dock inte en kontroversiell hållning i Netanyahus regering och något som till och med Israels president Isaac Herzog uttryckt, vilket Nordfront tidigare rapporterat om.