INRIKES Förutom partiledaren Jimmie Åkesson har den tidigare SD-toppen Mattias Karlsson fördömt attacken mot det antifascistiska mötet i Gubbängen. Detsamma gör AfS-ledaren Gustav Kasselstrand som ser det som ett ”ljus i mörkret” att inga vänsterextremister skadades allvarligt.

Trots att både Expo och AFA-bossen Mathias Wåg arbetat i decennier för att underminera Sverigedemokraterna och möjliggjort fysiska attacker mot partiets medlemmar har SD-ledaren Jimmie Åkesson fördömt attacken mot det antifascistiska mötet i Gubbängen.

Efter attacken skrev Åkesson att ”alla demokratiska krafter måste stå i full enighet mot all slags politiskt motiverat våld”.

Han får nu medhåll av den tidigare SD-toppen Mattias Karlsson, som på senare år trappats ut från partiets ledning i diverse arbete med ”tankesmedjor”. I ett inlägg på X skriver Karlsson att ”nazism är vidrigt” och att det ”aldrig [finns] några ursäkter för politiskt våld och alla som ägnar sig åt eller aktivt stöder våld som politisk metod bör betraktas och behandlas som statens och demokratins fiender”.

Även om Mathias Wåg enligt Karlsson själv är en veteran inom och varm förespråkare av politiskt våld hoppas han att Wåg ”mår bra idag” och att ”polisen snarast möjligt griper de fega våldsverkarna” som pryglade honom samt att dessa ”döms till lagens strängaste straff för sin attack på demokratin”.

Karlsson får också medhåll av sin tidigare partikamrat, och nuvarande ledaren för Alternativ för Sverige, Gustav Kasselstrand. Även han skriver om ”demokratin” och att ”attacker, oavsett vilka som begår dessa och vilka de riktas mot, måste fördömas”.

”Att inga allvarliga personskador inträffade, och att mötet senare kunde genomföras, är ett ljus i en annars mörk händelse”, skriver Kasselstrand vidare.

Inlägget gillas dock inte av de flesta av Kasselstrands följare. ”Kan inte du vara helt transparent rörande Pavel Gamov istället för att sitta och signalera borta i Helsingfors?”, skriver exempelvis en X-användare.