Makteliten har haft sitt möte om Gubbängen
INRIKES • På torsdagen träffade regeringen riksdagens partiledare, Säpo, polisen och andra inbjudna för att diskutera attacken mot mötet i Gubbängen. Efteråt hävdade justitieministern att incidenten var ”väldigt nära terrorism”.
Efter att svartklädda män stormat ett antifascistiskt möte i Gubbängen, dit Vänsterpartiet och Miljöpartiet bjudit in både Expo och AFA-bossen Mathias Wåg, blev det starka reaktioner från politiker.
V-ledaren Nooshi Dadgostar krävde ett nationellt krismöte av regeringen och på torsdagen levererade statsminister Ulf Kristersson (M). Tillsammans med riksdagens partiledare, Säpo, polisen och andra myndigheter samt inbjudna personer höll man bokstavligen ett nationellt krismöte om att Mathias Wåg fått några slag i ansiktet.
Efter mötet hävdade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att incidenten var ”väldigt nära terrorism”.
— Det är klart att handlingar mot ett politiskt möte som ämnar att injaga fruktan, inte bara hos dem som är på mötet utan bredare, det ligger nära terrorism, sa han till TT.
Politikerna ska också ha tagit upp Nordiska motståndsrörelsens motdemonstrationer mot Socialdemokraterna på första maj och skapade på så vis en bild av en ”våg av högerextrema attacker”. Justitieministern passade också på att hävda att hotet mot samhället kommer från ”islamistisk extremism och högerextremism”. Det vänsterextrema våldet påstod Strömmer vara ”latent”.
— Dessutom finns det ett mer latent hot från autonom vänster som verkar ha legat lite lugnare under ett antal år, men som också naturligtvis skulle kunna aktiveras om polariseringen växer och andra aktörer kliver fram, sa han till DN.
Sossar kräver "tydlig plan" för hur politiker ska slippa motdemonstrationer
Mest kränkta verkar Socialdemokraterna ha varit under mötet, med tanke på att flera av deras första maj-föreställningar mötte motstånd. Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet, krävde att regeringen presenterar en ”tydlig plan” för hur polisen och Säpo ska beskydda politiker från en påstådd ”högerextrem våg”.
— Nu har det varit flera allvarliga attacker. Vi måste ta det på största allvar och säkerställa och garantera tryggheten för alla som deltar på politiska möten, och då måste arbetet mot högerextremismen intensifieras, säger han och tillägger att han vill se ”konkreta åtgärder”.
— Det handlar om polisiära insatser, om polisiär närvaro, men självklart också om att de som begår de här brotten ska lagföras.
Det ska eventuellt ha förekommit andra märkligheter under mötet som Nordfront kan komma att följa upp under dagen.