VÄNSTEREXTREMISM Mitt under ett sammanträde mellan Vänsterpartiet och Expo stormades mötet av svartklädda män. Stort tumult verkar ha uppstått, men de svartklädda männen tycks ha lyckats prygla AFA-bossen Mathias Wåg.

Under onsdagskvällen ska Vänsterpartiet och Expo haft någon typ av möte om fascism i Gubbängen i södra Stockholm. Men innan man kunde sätta igång ska en grupp svartklädda män ha stormat lokalen och förhindrat det antifascistiska mötet.

Expo beskriver händelsen så här:

Strax innan föreläsningen skulle starta tog sig en grupp maskerade nazister in i lokalen. Nazisterna gick till attack, både med fysiskt våld mot besökare, med försvarsspray och vandaliserade lokalen innan de kastade nån typ av rökgranat som rökfyllde foajén.

— Vi höll på och förbereda. Folk fikade och pratade i foajén. Då kom det in fyra till sex svartklädda, maskerade högerextremister. De börjar slåss med folk och kasta in rökbomber, säger Mattias Skagerholm (V), till Expressen, och fortsätter:

— Det var jättetjockt med rök. Jättestickande, skarp rök. Jag såg också folk som fått slag och folk som fått röd färg i ansiktet.

En av deltagarna beskriver till Aftonbladet att männen hade försvunnit från platsen långt innan polisen anlände. På ett filmklipp kan man se hur fem maskerade män i mörka kläder springer från platsen. På ett annat ser man hur de lämnat en rökfylld lokal efter sig.

Att det var ”nazister” som genomförde attacken är något som Expo beslutat och övrig media valt att hålla med om, trots att männen som stormade mötet ska ha burit maskering. Till Expressen säger uthängningssajtens vd Daniel Poohl att man ”haft personer på plats som har gjort den bedömningen”.

Anders Carlsson Lind (V) säger till den vänsterextrema pedofilpropagandatidningen ETC att att han inte såg ”logotyper eller så” på männens kläder.

— Men min bild är att de var fascister eller nazister baserat på att de attackerade ett antifascistiskt evenemang, tillägger han.

— Det känns helt förjävligt att vi inte kan hålla ett antifascistiskt evenemang utan att bli attackerade, beklagar sig Carlsson Lind vidare.

Flygblad inför eventet.

Mathias Wåg: "De var målmedvetna och gick efter mig"

Enligt uppgift ska flera personer ha fått föras till sjukhus, framförallt på grund av irritation i ögonen efter att ha fått färg på sig eller av någon typ av försvarsspray. AFA-bossen Mathias Wåg som skulle delta i någon typ av panelsamtal beklagar sig också till Expo över att han åkte på stryk under incidenten.

— De var målmedvetna och gick efter mig. Jag fick några slag men inget som kommer ge några men. Jag hoppas att vi fullföljer mötet, sa han till Expo strax efter händelsen.

Till ETC säger Wåg:

— Tio slag men inte skadad. Målet var nog inte att sabotera mötet utan att slå ut de som skulle prata. En hit-and-run som man ville få på film.

Enligt Wåg ska en av männen ha filmat incidenten, inklusive pryglingen av Wåg själv, vilket innebär att det förhoppningsvis kommer att dyka upp filmmaterial inom kort.

Samtliga av riksdagens partiledare har uttalat sig om incidenten och fördömt den. V-ledaren Nooshi Dadgostar kräver nu i en kommentar att ”alla politiska krafter nu reser sig för att bekämpa den högerextremism och rasism som hotar vår demokrati”.

Hon får medhåll av SD-ledaren Jimmie Åkesson som i en skriftlig kommentar till Expressen skriver att ”alla demokratiska krafter måste stå i full enighet mot all slags politiskt motiverat våld”.

Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver till Expressen:

Det är förfärande uppgifter att ett möte som Vänsterpartiet höll i har stormats. Jag har hört av mig till Nooshi Dadgostar och framfört mitt djupaste stöd. Den här typen av vedervärdiga handlingar har ingen plats i vårt fria och öppna samhälle.

"Nu slickar de sig om munnen, nätkrigarna"

Aftonbladets Irena Požar har under kvällen skrivit en krönika om händelsen, där hon beklagar sig över att det idag är ”mer regel än undantag” att säkerhetsåtgärder måste vidtas ”om någon inbjuden ska prata om antifascism, feminism eller HBTQI-frågor”.

”Nu slickar de sig om munnen, nätkrigarna”, skriver hon också och beklagar att ”fler och fler etablerade opinionsbildare [har] anslutit sig till konspirationer om folkutbyte, målat ut woke som ett akut hot, uppmanat till att beväpna sig och sagt att slutet för den västerländska civilisationen är nära om vi inte agerar”.

Enligt uppgift ska mötet ha genomförts efter attacken. Expo ska dock inte längre ha vågat delta.

Polisen har inlett en förundersökning om framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning efter incidenten.

Avslutningsvis skriver Expressen att Vänsterpartiet meddelat att man kommer att anordna en manifestation mot antifascism på samma plats på lördag. Även om Nordfront skulle välkomna detta som en rimlig reaktion på händelsen, så kan man nog avskriva det som en freudiansk felskrivning mitt i allt tumult.

Skärmbild från Expressens artikel om incidenten i Gubbängen.