Expo attackerar gamers i ny rapport
EXPO • I den nya rapporten ”Fulspel i spelrummet” beklagar sig Expo över att politiskt korrekthet ännu inte slagit rot i gamingvärlden. ”Hatkulturen mot kvinnor, icke-vita och hbtqi+- personer lever och frodas i chattrum och på spelangränsande plattformar”, skriver man i rapporten.
I dagarna har Expo släppt en ny så kallad rapport där man går till hårt angrepp på gamingkulturen. Enligt den privata underrättelseorganisationen ”frodas nazister på barnens gamingplattformar”.
Speciellt illa är det enligt Expo eftersom omkring 80 procent av alla barn i Sverige spelar dator- och tv-spel. I rapporten konstaterar man att detta gör att ungdomar lätt nås av budskap som inte är politiskt korrekta:
Hatkulturen mot kvinnor, icke-vita och hbtqi+personer lever och frodas i chattrum och på spelangränsande plattformar.
Toxiskt beteende, trakasserier och hat är utbredda problem inom gamingkulturen. Detta inkluderar normaliseringen av rasistiska, sexistiska och homofobiska ”skämt”, vilket har en negativ påverkan på spelarnas upplevelse och välmående. Detta i en miljö där barn och unga spenderar en betydande del av sin fritid.
Man skriver också att statistik visar att ”högerextremism har en verklig närvaro inom gamingvärlden och potentiellt kan nå ut till många spelare” samtidigt som ”barn och unga saknar ofta både kunskap och förmåga att förstå de extremistiska krafter som de utsätts för, och kan därför ha en lägre tröskel för att radikaliseras”.
Vissa spel pekas särskilt ut av Expo som ”de med högst högerextrem närvaro”. Detta gäller bland annat Call of Duty, GTA V, Counter-Strike, Fortnite och League of Legends (LoL).
Koppling mellan "Gamergate" och alternativhögern
I rapporten tar Expo också upp kopplingen mellan gamingkulturen och alternativhögerrörelsen via ”Gamergate” – en kampanj som startade 2014 där gamers över hela världen protesterade mot att spelindustrin började feminisera spel. Enligt rapporten ledde det till att feministiska spelutvecklare och andra kvinnor i miljön utsattes för ”hot och trakasserier”.
”Fulspel i spelrummet” är enligt Expo den första av tre rapporter där man kommer att granska gamingkulturen. För ändamålet har man till och med publiceras en särskild ”fulspelsordlista” för Expoläsare som inte förstår vad begrepp som ”bannad”, ”irl” och ”meme” [sic!] betyder.
Efterfrågar en AFA-rörelse bland gamers
Dessutom har Expo släppt ett avsnitt av podcasten ”Studio Expo” där porrförespråkaren och vänsterextremisten Myra Åhbeck Öhrman gästar. Åhbeck Öhrman brukar ibland själv streama när hon spelar datorspel och försökte positionera som en ”relevant” antirasist som hade koll på gaming- och memkultur under hennes tid i podden ”Haveristerna”.
I Expos podd efterfrågar hon nu en antifascistisk motrörelse inom gamingkulturen.
— Det finns inga grupper som har jobbat direkt antifascistiskt som jag känner till. Men det finns till exempel Female Legends som jobbar för kvinnor inom gaming och det finns enskilda insatser med antimobbning, där man försökt uppmärksamma hat mot minoriteter, säger hon.
— Men inget som är inriktat på specifikt antifascism, så det skulle verkligen behövas något mer organiserat, fortsätter hon.