USA. Speljätten Blizzards operativa chef J Allen Brack lämnar sin position med omedelbar verkan efter anställdas missnöje med påstådd diskriminering av kvinnor. Nu kommer företaget för första gången någonsin att ledas av en kvinna.

Blizzard ligger bland annat bakom populära World of Warcraft. Foto: Sham Hardy/flickr.com (CC BY-SA 2.0).

Spelföretaget Activision Blizzard, som ligger bakom dataspelsuccéer såsom Diablo och World of Warcraft, har under den senaste tiden attackerats av såväl vissa aktivistgrupper bland företagets anställda som av den judiska pressen i USA. Anledningen sägs vara diskriminering, främst mot kvinnor men även mot andra så kallade minoriteter.

I mitten av juli lämnade en grupp anställda in en stämningsansökan till Kaliforniens arbetsmiljömyndighet mot Blizzard. I stämningen påstods bland annat att det diskriminerades på företaget utifrån kön och hudfärg och att kvinnor betalades för låga löner.

Stämningen avvisades av Blizzard, som då menade att den saknade grund och att utredningens exempel var tagna ur sitt sammanhang.

Nu har man dock tvärvänt, efter vad som i Aftonbladet beskrivs som ”massiva protester” från de anställda. Cirka 2 000 anställda ska ha skrivit under ett brev där företagsledningens svar på stämningen beskrivs som ”avskyvärt och förolämpande”. Företagets vd Bobby Kotick  gick då ut och bad om ursäkt och menade att företagets reaktion var ”tondöv”. Samtidigt utlovade han ”bättre arbetsmiljö”.

J Allen Brack får bära skulden – ersätts av kvinna
Blizzard tycks ha valt ut toppchefen J Allen Brack som skuldbärare till den upprörda stämningen, vilket kan bero på att han nämns vid namn i stämningen. Under tisdagen har företaget meddelat att Allen, som lett studions arbete, avgår med omedelbar verkan.

I hans ställe befordras nu Jen Oneal, som blir den första kvinnan någonsin att leda företaget. Hon ska bland annat ha deltagit i att ta fram spelen Overwatch och Diablo. Vid hennes sida ska dock en man jobba, nämligen Mike Ybarra, som rekryterades från Xbox 2019.

I ett pressmeddelande skriver Blizzard:

Jen och Mike har mer än tre decenniers erfarenhet av tv-spelsindustrin mellan sig. De här båda ledarna är djupt engagerade i våra anställdas välmående och kommer att jobba för att säkerställa att Blizzard är den säkraste och mest välkomnande arbetsmiljön för kvinnor, människor av alla kön, etnicitet, sexuell orientering eller bakgrund; för att upprätthålla och förstärka våra värderingar och återuppbygga ert förtroende.

I samma pressmeddelande uttalar sig J Allen Brack om sina två ersättare:

Jag är övertygad om att Jen Oneal och Mike Ybarra kommer att ge det ledarskap som Blizzard behöver för att inse sin fulla potential och accelerera en förändring. Jag förväntar mig att de kommer att genomföra sitt jobb med passion och entusiasm och att man kan lita på att de kommer att leda med den högsta nivån av integritet och engagemang till de komponenter av vår kultur som gör Blizzard så speciellt.

Brack sägs nu ska söka sig till ”nya utmaningar”. Stämningen mot företaget är fortfarande inte avgjord.


  • Publicerad:
    2021-08-03 18:30