FÖRRÄDERI Under tisdagen avslöjade Christian Peterson att han umgåtts med Expo-somaliskan Bilan Osman under två års tid. Nu avslöjar han dessutom att Bilan röjt AfS-profilen Pavel Gamov som en av Expos främsta källor.

Journalisten Christian Petersons relation med den antivita vänsterextremisten Bilan Osman, främst känd för ”hijabupproret” och sitt så kallade arbete på Expo, slog ned som en bomb under gårdagen. Att Peterson säger sig ha fått Bilan att ”falla” för honom ledde bland annat till en internationell skandal bland somalier, som försökte skademinimera genom att bland annat hävda att Bilan tillhör någon annan stam än deras.

Under onsdagen har Peterson publicerat den första av en rad utlovade artiklar med material och avslöjanden från sin tid med Bilan. I den framkommer det att Bilan röjt en av Expos främsta uppgiftslämnare, nämligen AfS-profilen Pavel Gamov.

Nordfront har tidigare skrivit om hur Gamov läckt uppgifter till bland annat Expressen och andra fientliga aktörer. Gamovs förrädiska natur har varit så kontroversiell i Alternativ för Sverige att hans medlemskap och ansvarsuppgifter inom partiet var en stor anledning till att en rad tunga profiler lämnade partistyrelsen och senare även partiet när partiledaren Gustav Kasselstrand försvarade honom.

Nu framkommer det i ett inspelat samtal som Christian Peterson haft med Bilan Osman att Gamov under sin tid som riksdagsledamot för SD regelbundet besökte Expos kontor för att lämna uppgifter.

I Petersons artikel kan man läsa om hur Gamov vande sig vid en extravagant livsstil under sin tid som riksdagsman med hög lön, vilket idag har lett till att han har höga skulder. Ekonomiska fördelar kan därför antas vara en av anledningarna till att han läckt uppgifter om både SD och den nationella rörelsen till fientliga krafter. Den andra är att Gamov velat smutskasta och utmanövrera konkurrenter och motståndare.

I det inspelade samtalet hörs Bilan Osman berätta om hur Gamov ofta träffade Expos judiske så kallade researcher Jonathan Leman vid flera tillfällen.

— Jag minns tiden med Pavel. Han har varit på vårt kontor flera gånger, jag tror att det var 2015 första gången som jag mötte honom. Han har varit så jävla mycket på Expos kontor. Jag själv har bokstavligen varit på kontoret när jag sett honom smyga in i ett rum med Jonathan Leman.

Detta ska alltså gå tillbaka så långt som till åtminstone 2015, med andra ord ett år efter att han valdes till riksdagen och tre år innan han kastades ut från SD efter en märklig och skandalomsusad resa till Ryssland tillsammans med Nyheter Idag-bossen Chang Frick.

I artikeln påpekar Peterson att publikationer med utgivningsbevis som Expo enligt lag är skyldiga att skydda sina källor. Detta regleras i grundlagen – både tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Att bryta mot källskyddet som Bilan har gjort är ett brott som har fängelse i straffskalan. Men framförallt innebär avslöjandet att Expo inte längre kan anses kunna skydda sina uppgiftslämnare.