PALESTINAKONFLIKTEN Ledaren för den enligt mainstreammedier goda sidan i konflikten förklarade på fredagen Gazas civilbefolkning fredlös.

Israels president Isaac Herzog tog i ett uttalande på fredagen avstånd från uppfattningen att någon eller några bland Gazas civila män, kvinnor och barn kan betraktas som oskyldiga i konflikten med Israel.

— Det finns en hel nation där ute som är ansvarig, hävdade han på en presskonferens och fortsatte:

— Den är osann, den här retoriken att civila skulle vara okunniga och därför inte inblandade. Det är absolut inte sant. De kunde ha gjort uppror. De kunde ha kämpat mot den onda regim som tog över Gaza i en statskupp.

Herzogs uttalande kom i kölvattnet av Israels krav på att 1,1 miljoner palestinier ska evakueras från norra Gaza, ett krav som FN har beskrivit som omöjligt att följa och som UNICEF har varnat för kan resultera i ”en humanitär katastrof”.

Jan Egeland, generalsekreterare för norska flyktinghjälpen kallar evakueringsordern ”ett krigsbrott”.

– Den här ordern är det som i Genèvekonventionen omnämns som tvångsförflyttning av hela folkgrupper, vilket är ett krigsbrott. Man kan inte be 500 000 barn och 500 000 civila att fly för sina liv inom 24 timmar – det är ett krigsbrott, sa Egeland till tidningen Verldens Gang.

— Många av dem som har försökt följa evakueringsordern har blivit bombade. Dessutom bombas de platser som de flyr till. Det är omöjligt att evakuera alla från norra Gaza, hundratusentals kommer att finnas kvar, tillade han.

Antalet palestinier som under den pågående konflikten dödats till följd av israeliska bombningar uppgick enligt ett uttalande från Gazas hälsoministerium på söndagen till 2 329 medan antalet skadade ska ligga på 9 042.

Denna artikel är en översättning från norska av artikeln Ingen uskyldige sivile i Gaza, publicerad på Nordfronts systersida frihetskamp.net