INRIKES. Centerpartiet och Liberalerna kommer inte att gå vidare med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist för hans roll i den så kallade IT-skandalen. Kristdemokraterna och Moderaterna meddelar däremot att man har för avsikt att gå vidare i frågan.

Försvarsminister Peter Hultqvist. Skärmdump från aftonbladet.se.

Centerpartiet och Liberalerna kommer inte att gå vidare med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist för hans roll i den så kallade IT-skandalen. Kristdemokraterna och Moderaterna har däremot meddelat att de har för avsikt att gå vidare i frågan.

C-ledaren Annie Lööf förklarar på sin Facebook-sida om varför de inte längre vill gå vidare med misstroendeförklaringen. Hon skriver:

Det finns ingen tvekan om att försvarsminister Peter Hultqvist har agerat klandervärt. Det är märkligt att han påstår att han inte har pratat med statsministern. Dock har den sakliga grund som fanns tidigare i somras fallit i och med att informationen om säkerhetsskandalen har funnits hos statsministerns närmaste medarbetare i ett tidigt skede. Centerpartiet kommer inte att rösta för ett misstroende, riksdagens skarpaste vapen, mot en minister om det saknas saklig grund för detta.

När IT-skandalen på Transportstyrelsen offentliggjordes i somras valde Alliansen och Sverigedemokraterna att hota med misstroendeförklaring mot tre av statsminister Stefan Löfvens ministrar. Som följd av detta lämnade inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson.

Hultqvist hade också ett hot om en misstroendeförklaring mot sig men fick fortsatt förtroende på sin post av statsministern.

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är de tre riksdagspartier som meddelat att man tänker gå vidare med en misstroendeförklaring.

Källa:
Annie Lööfs Facebook
Hultqvist sitter kvar – L och C backar om misstroendeförklaring


  • Publicerad:
    2017-09-15 10:12