Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Statsministerns besked: Två ministrar avgår – Hultqvist hänger kvar

Av Redaktionen, 2017-07-27
redaktionen@nordfront.se

REGERINGSKRIS. Stefan Löfven meddelade under förmiddagens presskonferens att Anders Ygeman och Anna Johansson avgår på egen begäran. Däremot kommer han att behålla försvarsminister Peter Hultqvist. Liveuppdatering avslutad

Enligt regeringsformen kan riksdagen på förslag av minst 35 av riksdagens ledamöter avsätta ett statsråd eller hela regeringen. Vid sådant misstroendevotum krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen.

Om misstroendet gäller statsministern måste hela regeringen avgå. Regeringen kan inom en vecka söka väljarnas förtroende genom att upplösa riksdagen och utlysa extra val.

Under gårdagen meddelade Allianspartierna att de vill få tillstånd en misstroendeomröstning i riksdagen riktad mot tre av den rödgröna regeringens ministrar. Det handlar om infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) som riksdagen kommer ta ställning till på grund av deras koppling till IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sedan tidigare varit tydlig med att han inte kommer att acceptera en misstroendeförklaring mot någon av hans ministrar, utan att han i ett sådant läge kommer att avgå och upplösa regeringen.

Tidigare har Sverigedemokraterna fått till misstroendevotering mot statsministern själv samt mot finansminister Magdalena Andersson, dock utan att samla något stöd från den övriga oppositionen. Tack vare IT-skandalen inom Transportstyrelsen har dock Alliansen beslutat sig för att fälla de tre ministrarna och därmed har man tillsammans med Sverigedemokraterna en majoritet i riksdagen bakom sig. Alliansen tycks dock vara splittrade i syftet bakom agerandet och har stort inte ändrat sig vad gäller regeringsfrågan, varför utgången av en sådan åtgärd ännu är okänd.

Under morgonen har regeringen fortsatt hållit möten på Rosenbad och Löfven meddelade igår kväll att han klockan 10 idag kommer att hålla presskonferens och meddela sina intentioner. Enligt uppgifter till både SVT och Aftonbladet har regeringen redan beslutat hur man ska agera och att Socialdemokraternas partistyrelse kommer att informeras om Löfvens beslut strax innan presskonferensen börjar.

Uppdatering 10:00

Under morgonen har presskonferensen skjutits upp till 10:45 och i skrivande stund ska Socialdemokraternas partistyrelse ha blivit meddelade om beslutet. Alla möten är således avklarade och man har bara att meddela resultatet.

Enligt många experter är det troligaste alternativet att Löfven avgår som statsminister och att riksdagens talman börjar att undersöka ifall det finns någon annan som har möjlighet att bilda regering. Då oppositionen inte har kunnat enas om ett starkare regeringsalternativ än den nuvarande regeringen, trots att man är i majoritet, kommer det med största sannolikhet dock sluta med att Löfven på nytt får i uppdrag att bilda regering, vilket han då får göra med delvis nya ministrar.

Ett annat alternativ är att Löfven utlyser ett så kallat extraval. Eftersom det ordinarie riksdagsvalet endast är drygt ett år bort är detta dock inte lika troligt.

Ytterligare ett alternativ är att Löfven i förebyggande syfte sparkar de tre ministrar som oppositionen har för avsikt att avsätta. Detta skulle dock skicka ut signalen att oppositionen har makt bestämma vilka statsråd som får sitta i regeringen.

Uppdatering 10:30

Enligt uppgifter har utrikesminister Margot Wallström setts lämna förhandlingarna inför presskonferensen i förtid tillsammans med Säpo-vakter. Exakt vad det innebär är oklart.

Uppdatering 10:50

Löfven ger besked att han ombildar regeringen och att två av de tre de utpekade ministrarna får avgå.

Ytterligare nya ministrar kommer att tillsättas.

– Anna Johansson har konstaterat att hon bär ansvaret för att nödvändig information inte har nått henne. Hon har begärt att få lämna, säger Löfven.

Angående Anders Ygeman säger Löfven:

— Anders Ygeman har gjort bedömningen att regeringens arbete underlättas av att han lämnar.

Ygeman blir istället Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Försvarsminister Peter Hultqvist får dock stanna.

— Hultqvist är försvarsminister i min regering. Han har inte ansvar för den myndighet där missförhållanden har ägt rum, säger Löfven och menar att oppositionens hot om misstroendeförklaring mot försvarsministern är ”helt oseriöst”.

Löfven mer eller mindre utmanar riksdagen att försöka avsätta Hultqvist.

Uppdatering 11:05

Ny infrastrukturminister blir Tomas Eneroth, tidigare socialdemokratisk gruppledare i riksdagen.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson lämnar över ansvaret för migrationen till Hélene Fritzon, som alltså blir ny migrationsminister. Fritzon tillhör enligt DN Socialdemokraternas vänsterfalang. Han tar över efter Ygeman och blir således Sveriges justitie- och inrikesminister.

Före detta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tar nu permanent över folkhälsoområdet från den sjukskrivne folkhälsoministern Gabriel Wikström, som nu avgår.

Uppdatering 11:15

Peter Hultqvist berömmer sin egen insats kring skandalen med Transportstyrelsen men menar samtidigt att det inte är hans ansvar.

Försvarsminister Peter Hultqvist. Skärmdump från aftonbladet.se.

Han påstår även att försvaret av Sverige är hans största prioritet och att försvarsdepartementet gjort ett bra jobb sedan han tog över 2014.

— I höst genomför vi och andra länder i vårt närområde stora övningar. Aktivitetsnivån är hög vilket kan ha säkerhetspolitiska konsekvenser, säger Hultqvist och aviserar nya satsningar på det svenska försvaret.

Uppdatering 11:25

Stefan Löfven framstår som sur och svarar på journalisternas frågor på ett mästrande sätt. Han menar att hela tanken på misstroendeförklaring mot hans ministrar är helt obegriplig och menar att Sverige inte kommer att kunna regeras i framtiden ”om det ska vara på det här sättet”.

Han uppmanar individuella riksdagsledamöter att ”ta ansvar” och själva besluta om det verkligen är värt att avsätta Hultqvist.

— Det är den här regeringen som regerar, det är jag som är statsminister. Det är vi som bestämmer, säger Löfven bland annat.

Hans huvudinvändning mot oppositionens agerande ligger i att han anser att man borde ha inväntat KU:s utredning mot statsråden.

Löfven försöker också sälja in idén om att de avgående ministrarna själva begärt sitt entledigande, vilket han beviljat, och att de inte har avsatts.

Uppdatering 11:35

Sammanfattning av förändringarna i Sveriges regering:

Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson avgår, enligt Löfven på egen begäran.

Försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar, och kommer att vara föremål för en misstroendevotering. Löfven säger sig ha förtroende för Hultqvist och utmanar riksdagen att försöka avsätta honom. Alla sådana försök menar Löfven är ”oseriösa”.

Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister. Tidigare var han Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Heléne Fritzon blir migrationsminister.

Justitieminister Morgan Johansson blir nu justitie- och inrikesminister.

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström avgår på grund av hälsoskäl och hans arbetsuppgifter tas över av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Anders Ygeman blir ny gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna.

Presskonferensen är nu över och därmed avslutar Nordfront liverapporteringen. Vi fortsätter att följa utvecklingen kring det politiska kaoset i den svenska parlamentarismen.

Källa:
Stefan Löfven håller presskonferens


  • Publicerad:
    2017-07-27 10:01