INRIKES. Efter den stora skandalen kring Transportstyrelsen, där hemlig information har läckt till utländska makter, öppnar nu Alliansen upp för att genomföra en misstroendeförklaring mot en eller flera av regeringens statsråd.

Världens första feministiska regering kan snart vara ett minne blott.

Enligt regeringsformen kan riksdagen på förslag av minst 35 av riksdagens ledamöter avsätta ett statsråd eller hela regeringen. Vid sådant misstroendevotum krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen.

Om misstroendet gäller statsministern måste hela regeringen avgå. Regeringen kan inom en vecka söka väljarnas förtroende genom att upplösa riksdagen och utlysa extra val.

Under flera dagar har den så kallade Transportstyrelseskandalen växt sig allt större. Tack vare en säkerhetsläcka inom Transportstyrelsen har en stor mängd känslig information kunnat föras vidare till främmande makter. Detta har bland annat inneburit att serbisk militär haft fullständig tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk, där exempelvis samtliga av den svenska Försvarsmaktens fordon finns med.

Samtidigt har inrikesminister Anders Ygeman (S) bekräftat att regeringen känt till säkerhetsläckan, men pressat Transportstyrelsen att fortsätta med samma rutiner då man behövde ”spara pengar”.

Skandalen har nu gjort att oppositionspartierna inom Alliansen har börjat öppna upp för en misstroendeförklaring av ansvariga statsråd inom regeringen.

— För Moderaternas del kan det mycket väl bli dags att rikta misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som brustit i ansvar i säkerhetsskandalen, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra och nämner förutom inrikesminister Ygeman även infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Tidigare har framförallt Liberalerna och Centerpartiet varit tvehågsna i frågan om att fälla regeringen, då detta endast skulle kunna gå igenom med hjälp av stöd från Sverigedemokraterna. Samtliga allianspartier lade också ned sina röster när Sverigedemokraterna i januari 2015 begärde misstroendevotering mot statsminister Stefan Löfven (S) själv, samt i oktober samma år mot finansminister Magdalena Andersson (S). Nu tycks dock tongångarna har skärpts även hos mittenpartierna.

Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att det är för tidigt att börja tala om en misstroendeförklaring, men utesluter det inte längre och menar att Stefan Löfven ”måste sluta gömma sig”.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor säger sig i nuläget vara osäker mot vem misstroendet skulle riktas, men menar att det behövs mer granskning.

Sverigedemokraterna har sedan länge varit tydliga med att man är beredd att fälla Löfvens regering så fort de övriga oppositionspartierna ställer upp. Tony Wiklander, som är partiets representant i trafikutskottet, låter nu hälsa att regeringens trovärdighet knappast har stärkts i och med den nya säkerhetsskandalen.

Annie Lööf och Centerpartiet har varit det parti som uttryckt sig mest negativt mot att fälla regeringen. Hur de ställer sig i frågan i och med skandalen är dock i skrivande stund oklart.

Statsminister Löfven har sedan sitt tillträde varit tydlig med att han inte kommer att acceptera en misstroendeförklaring mot någon av hans ministrar och har lovat att själv avgå om något sådant skulle ske.

Källor:
Oppositionen öppnar för misstroendeförklaring
Regeringen ville spara pengar – pressade Transportstyrelsen att fortsätta trots läckan


  • Publicerad:
    2017-07-21 21:15