TRANSPORTSKANDALEN. Åtminstone 20 personer på Regeringskansliet ska ha känt till den stora IT-läckan inom Transportstyrelsen i drygt ett år innan den uppmärksammades. Statsminister Stefan Löfven påstås inte ska ha känt till någonting.

Talar verkligen statsminister Stefan Löfven sanning?

Enligt källor som Dagens Nyheter (DN) har pratat med ska minst 20 personer på Regeringskansliet ha känt till IT-läckan inom Transportstyrelsen, där känslig information har läckts till utländska makter.

Den 17 september 2015 hölls ett möte i ett avlyssningssäkrat rum på Regeringskansliet där Säpo för första gången informerade om läckan på Transportstyrelsen. En händelse som Säpo var ”mycket oroliga” över. Enligt DN:s källor var det under det mötet som dåvarande statssekreteraren Ann Linde (S) blev informerad om säkerhetsläckan.

Vilka fler som var med på mötet, förutom Linde, vill tidningens källor inte berätta då det är ”hemligt”. När DN har försökt att få ut dokument från mötet med Säpo ska Regeringskansliet ha sagt att det inte finns minnesanteckningar, protokoll, dagordningar eller några kallelser från mötet.

Enligt Dagens Nyheters granskning är det oftast högt uppsatta tjänstemän på justitiedepartementet såsom chefen på polisenheten och rättschefen som deltar på sådana möten. Även statsrådsberedningen och Stefans Löfvens statssekreterare brukar vara med vid liknande tillfällen.

Tidningen menar att minst 20 personer på Regeringskansliet, troligtvis fler, ska ha känt till IT-läckan i mer än ett år innan statsminister Stefan Löfven påstås ska ha fått veta något. Löfven står fortfarande fast vid att han inte hade någon kännedom om IT-skandalen, trots att flera tjänstemän i hans närhet ska ha känt till den.

— Vi undanhåller ingenting, sa statsministern senast under förra veckan när han kommenterade IT-läckan.

Källor:
Locket på om hemligt möte om it-skandalen
Löfven om IT-skandalen: ”Vi undanhåller ingenting”


  • Publicerad:
    2017-09-02 14:20