SKANDAL. Under tisdagen när inrikesminister Anders Ygeman (S) förhördes av riksdagens justitieutskott angående IT-skandalen i Transportstyrelsen sa han att han inte gjort något fel, trots att han känt till läckan sedan början av förra året men inte sagt något.

Inrikesminister Anders Ygeman.

Det var under tisdagseftermiddagen som inrikesminister Anders Ygeman förhördes av riksdagens justitieutskott gällande IT-skandalen inom Transportstyrelsen, där känslig information har läckts till utländska makter. Ygeman har mötts av hård kritik då han inte informerat statsminister Stefan Löfven om läckan men trots detta sa inrikesministern till SVT efter förhöret att han inte anser att han gjort något fel.

— Jag hade kunnat föra vidare informationen till statsministern men jag hade inte kunnat göra det via en lunch eller en fikarast. Jag sökte inte upp statsministern vid ett särskilt tillfälle eftersom jag då inte hade information som var av den art att statsministern skulle informeras, och det hanterades av ansvariga departement, sa han till SVT efter förhöret.

Enligt Ygeman, som fick kännedom om säkerhetsläckan redan i början av förra året, var det inte hans uppgift att informera statsminister Löfven utan han anser att det faller under näringsdepartementets ansvar.

Händelsen har nu lett till att Allianspartierna meddelade under onsdagsmorgonen att de vill få till stånd en misstroendeomröstning i riksdagen riktad mot tre av den rödgröna regeringens ministrar. Det är infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) som riksdagen kommer ta ställning till på grund av deras koppling till IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Under torsdagen klockan 10:00 kommer regeringen att hålla en pressträff där ett uttalande kommer att ges.

Källa:
Anna Kinberg Batra: ”Stora problemet är att Löfven skyller ifrån sig”


  • Publicerad:
    2017-07-26 20:50