REGERINGSKRISEN. Efter morgonens presskonferens där Löfven gav beskedet att han ombildar regeringen och att två av de tre de utpekade ministrarna får avgå så väljer allianspartierna att driva på misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Alliansen ger sig inte förrän Peter Hultqvist fråntas sin roll som Sveriges försvarsminister.

Morgonens presskonferens har blivit en världsnyhet efter att statsminister Stefan Löfven meddelade att han fattat beslut om en regeringsombildning och att två av de tre utpekade ministrarna, Anders Ygeman (S) och Anna Johansson (S), får avgå.

Ygeman blir istället Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Beslutet kom som en chock för de flesta experter som trodde att Löfven skulle meddela sin egen avgång.

— Anna Johansson har konstaterat att hon bär ansvaret för att nödvändig information inte har nått henne. Hon har begärt att få lämna, sa Löfven under presskonferensen.

Angående Anders Ygeman sa Löfven:

— Anders Ygeman har gjort bedömningen att regeringens arbete underlättas av att han lämnar.

Löfven meddelade dock att försvarsminister Peter Hultqvist (S) blir kvar på sin post, trots hans koppling till den stora IT-läckan inom Transportstyrelsen och trots att han, precis som Ygeman, känt till säkerhetsläckan under en längre tid men inte rapporterat om det till Löfven. Många ställer sig undrande till varför då han blir kvar men Ygeman tvingas avgå.

— Hultqvist är försvarsminister i min regering. Han har inte ansvar för den myndighet där missförhållanden har ägt rum, sa Löfven och menade att oppositionens hot om misstroendeförklaring mot försvarsministern är ”helt oseriöst”.

Enligt uppgifter ska allianspartierna ha suttit i ett ”krismöte” samtidigt som presskonferensen pågick och efter att det stod klart att en regeringsombildning är ett faktum har allianspartierna nu kommit fram till att de kommer att driva igenom sin misstroendeförklaring mot försvarminister Peter Hultqvist.

— Vi välkomnar beskedet att Ygeman och Johansson får lämna regeringen men vår bedömning är att grunden för att väcka misstroende mot Hultqvist står kvar, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Även M-ledaren Anna Kinberg Batra bekräftar att grunden för misstroendet mot Hultqvist står kvar. Alliansen backar dock från kravet att riksdagen ska kallas till ett extra sammanträde och inväntar istället riksdagens ordinarie sammanträde som kommer att ske någon gång i september.

Alliansens gemensamma kommentar om regeringombildningen

I ett gemensamt pressmeddelande som kom från Allianspartierna under dagen skriver de:

Peter Hultqvist ansvarar för försvaret i regeringen. Trots att han, likt Anders Ygeman, fick information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016 samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som allvarliga så avstod Peter Hultqvist från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen. Dessa sakförhållanden har inte förändrats.

Under dagen har de olika oppositionsledarna kommenterat dagens besked och på frågan om hur Ebba Busch Thor ser på Löfvens besked och de nya ministrarna svarade hon:

— Kan konstatera att vi nu får en infrastrukturminister som inte med ett ord nämnde det ansvar han skulle ha för att styra upp arbetet han kommer ha att styra upp på Transportstyrelsen. Det är inte så betryggande.

Jan Björklund säger att han inte är ute efter att skapa någon regeringskris eller få statsminister Stefan Löfven att avgå. Han säger:

— Det får ju han avgöra. Vi begär inte det. Vi begär att de tre statsråden som begått tjänstefel ska avgå och det har två av tre av dem gjort.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger att det är bra att två av de tre ansvariga ministrarna avgår men att ”grunden för missförtroendet mot Peter Hultqvist är precis densamma i dag som den var i går”.

Vidare sa hon:

— Det här handlar om en av de värsta säkerhetskriserna som hänt i Sverige på decennier, där vår säkerhet som land, enskilda familjer och individers säkerhet äventyras. Det ser vi mycket allvarligt på och det är därför vi har krävt att här måste det finnas ansvarsutkrävande.

Centerpartiets ledare Annie Lööf kommenterar händelsen kortfattat.

— Jag är glad och välkomnar att Stefan Löfven backar, släpper prestigen och lyssnar på kritiken från Alliansen, säger hon.

Resultatet av Löfvens regeringsombildning:

  • Försvarsminister Peter Hultqvist kommer sitta kvar och kommer att vara föremål för en misstroendevotering, som genomdrivs av allianspartierna.
  • Anders Ygeman kommer att fortsätta som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, en post som, enligt honom själv, kommer att leda till att han kommer ”fortsätta ta en stor plats i den politiska debatten”.
  • Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister. Tidigare var han Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.
  • Heléne Fritzon blir migrationsminister.
  • Justitieminister Morgan Johansson blir nu justitie- och inrikesminister.
  • Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström avgår på grund av hälsoskäl och hans arbetsuppgifter kommer att tas över av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Källor:
Alliansen står fast vid avgångskrav
Alliansen överens: Håller fast vid misstroende


  • Publicerad:
    2017-07-27 16:45