REGERINGSKRISEN. Efter att Allianspartierna enats om att gå vidare med misstroendeomröstningar mot flera av regeringens ministrar har möjligheterna öppnats upp för ett regeringsbyte eller nyval.

Enligt regeringsformen kan riksdagen på förslag av minst 35 av riksdagens ledamöter avsätta ett statsråd eller hela regeringen. Vid sådant misstroendevotum krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen.

Om misstroendet gäller statsministern måste hela regeringen avgå. Regeringen kan inom en vecka söka väljarnas förtroende genom att upplösa riksdagen och utlysa extra val.

Under en presskonferens tidigare idag meddelade Allianspartierna att de vill få tillstånd en misstroendeomröstning i riksdagen riktad mot tre av den rödgröna regeringens ministrar. Det är infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) som riksdagen kommer ta ställning till på grund av deras koppling till IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Centerpartiet och i viss mån Liberalerna var tidigare emot en misstroendeomröstning men har nu övertalats att stödja en sådan och det uppges vara Moderaterna som varit pådrivande i den processen. Sverigedemokraterna har tidigare sagt att de är för en misstroendeförklaring och statsminister Stefan Löfven har å sin sida hotat med att avgå ifall riksdagen röstar bort några av hans ministrar.

Aftonbladet uppger nu att källor inifrån regeringen påstår att Socialdemokraterna och Miljöpartiet är beredda att lämna över regeringsuppdraget till Alliansen. Om så skulle ske innebär det att Alliansen får regera i lite över ett år innan 2018 års riksdagsval hålls, vilket kan vara problematiskt och bidra till att ytterligare försämra vissa av de borgerliga partiernas stöd.

En mätning från Sentio visade nyligen att SD är större än M samt att KD och kanske även MP är på väg ut ur riksdagen. ”Enligt källan gör regeringen bedömningen att Anna Kinberg Batras ställning är svag och att hon kommer att få svårt att bli framgångsrik i ett kommande val”, skriver Aftonbladet.

Alternativet till att regeringen avgår och Alliansen bildar en ännu svagare minoritetsregering än den nuvarande är att ett nyval utlyses och genomförs om tre månader. Det skulle förändra mandatfördelningen i riksdagen och skulle kunna skapa ett parlamentariskt underlag för en ny majoritetsregering, även om opinionsundersökningarna snarare pekar på att inget av blocken kan få majoritet utan stöd från SD.

— Risken är att resultatet skulle bli ungefär som det ser ut i de senaste opinionsmätningarna. Det vill säga ingen större förändring mellan blocken jämfört med hur det är nu, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till GP.

Enligt Aftonbladet bör ett besked om regeringens avgång kunna komma under onsdagen, alternativt att statsministern tvingas backa från tidigare uttalanden om att inte regera om fler ministrar tvingas avgå. Socialdemokraterna har via telefon hållit ett möte i partiets Verkställande utskott under dagen där krisen diskuterats.

Uppdatering:
Regeringens presschef Odd Guteland meddelade under kvällen att ett uttalande inte kommer att ges förrän klockan 10:00 under torsdagsförmiddagen då en pressträff kommer att hållas.

Nordfront följer utvecklingen.


  • Publicerad:
    2017-07-26 17:15