INRIKES. Efter att Löfven vägrat göra sig av med försvarsminister Peter Hultqvist, trots hot om misstroendeförklaring från oppositionen, har nu vissa riksdagsledamöter från mittenpartierna börjat vackla i frågan om hans avgång.

Peter Hultqvist förlorade i debatt mot Motståndsrörelsens Pär Öberg i samband med första maj i Falun. Nu kan hans hotade position som försvarsminister räddas tack vare en splittrad riksdagsopposition. FOTO: Nordfront.se.

I juli hotade Alliansen och Sverigedemokraterna med misstroendeförklaring gentemot inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) samt försvarsminister Peter Hultqvist (S) med tanke på deras inblandning i Transportstyrelseskandalen. Statsminister Stefan Löfven svarade då med att ”ommöblera” i regeringen, vilket bland annat innebar att Ygeman och Johansson fick lämna sina poster utan att bli avsatta av oppositionen.

Beskedet lämnades av en uppretad Löfven under en presskonferens, där han samtidigt meddelade att han har fullt förtroende för Hultqvist och att alla försök att avsätta honom var ”oseriösa”.

Inledningsvis verkade det som att Alliansen antog Löfvens utmaning och stod fast vid kravet på Hultqvists avgång, dock med det nya beskedet att misstroendevoteringen kunde hållas i september och med brasklappen “om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning”.

Enligt rykten ska dock vissa riksdagsledamöter från mittenpartierna Liberalerna och Centerpartiet redan nu ha börjat vackla i frågan om förtroendet för Hultqvist. Ifall Hultqvist verkligen kommer att tvingas avgå i september återstår alltså att se och om dessa rykten stämmer kan Löfven mycket väl komma att vinna maktkampen mot oppositionen.

Källa:
Splittring i alliansen om Peter Hultqvist


  • Publicerad:
    2017-08-08 18:20