INRIKES. En 31-åring man har dömts att betala skadestånd till försvarsminister Peter Hultqvist efter hot på Twitter. Men Hultqvist menar att ”hoten” började med att Nordiska motståndsrörelsens Pär Öberg inbjöd försvarsministern till debatt.

I fredags dömdes en 31-årig göteborgare vid Göteborgs tingsrätt för att ha hotat försvarsminister Peter Hultqvist (S). Enigt domen ska han på Twitter ha skrivit hotfullt ”tillsammans med en bild på målsäganden och en bild i genomskärning där en kula penetrerar en hjärna”.

För Twitterinlägget ville Hultqvist ha 15 000 kronor i skadestånd, men enligt tingsrätten får försvarsministern nöja sig med 5 000 kronor. 31-åringen döms även till skyddstillsyn, men menar att han inte på något sätt har gjort något brottsligt.

— Jag anser inte att jag begått något brott. Det är Peter Hultqvist som begått brott mot riket Sverige, menar 31-åringen.

Hultqvist har dock i förhör beskrivit att hotet kom som en del av en eskalering av hot mot hans person, där det första ”hotet” var en inbjudan till debatt av en politisk meningsmotståndare. Det Hultqvist syftar på är att Nordiska motståndsrörelsens parlamentariske ledare Pär Öberg inför första maj i Falun bjöd in Hultqvist att debattera mot honom. Öberg lovade då också att Motståndsrörelsen skulle garantera hans säkerhet till, från och under debatten.


Öberg utmanar Hultqvist på debatt.

Vidare menar Hultqvist att han ska ha blivit hotad i samband med att Öberg genomförde en skendebatt med en docka föreställande försvarsministern. ”Debatten” slutade med att Öberg kastade ned dockan från scenen, varpå publiken skanderade ”folkförrädare”, riktat mot Hultqvist.

Detta oroade Hultqvist, som tydligen ”uppfattade det som att NMR vill införa dödsstraff för landsförräderi.” Hultqvist är också rädd att en resa han gjorde strax efter första maj till USA kan ha påverkat, då många kan ha sett det som att han ”sålde ut Sverige”.


Pär Öbergs ”debatt” med Peter Hultqvist under första maj i Falun.

”Hultqvist anser att det uppviglar till att begå gärningar mot honom. Efter att vit makt-miljön hetsat upp sig och kastat dockan till marken och uppviglat till våld den 1 maj, kom tweeten från den nu åtalade mannen”, skriver Göteborgs-Posten.

Varken Pär Öberg eller någon annan representant för Nordiska motståndsrörelsen är dock dömd för olaga hot mot den socialdemokratiske försvarsministern.

Källa:
31-åring döms för hot mot minister


  • Publicerad:
    2018-01-01 14:00