1MAJ. Socialdemokraterna och flera fackförbund har ansökt om demonstrationstillstånd på alla torg och flera liknande platser i hela Dalarna. Detta då man tror att det ska kunna hindra Motståndsrörelsen från att ha ytterligare en framgångsrik demonstration på arbetarnas högtidsdag i länet.

Första maj i Falun tidigare i år. Nu tror sossarna att de kan undvika att det händer igen.

Sveriges Radio (SR) rapporterar idag om att Socialdemokraterna och flertalet av deras allierade fackförbund inför 1 maj 2018 har ansökt om demonstrationstillstånd på ”nästan varje tänkbar yta” i hela Dalarna. Detta inkluderar exempelvis samtliga torg i varenda stad i länet, inklusive parkeringsplatser, parker och andra liknande platser.

Till SR förklarar försvarsminister Peter Hultqvist, som också är ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna, att tanken bakom agerandet är att man fått för sig att detta ska kunna stoppa Nordiska motståndsrörelsen från att hålla ytterligare en framgångsrik demonstration i Dalarna på arbetarnas högtidsdag.

— Vi vill försöka markera att man inte tycker det stämmer mot 1 majs värdegrund att nazister demonstrerar, säger Peter Hultqvist.

Enligt polisen är det dock inte så enkelt. Andreas Nordström, som är jurist vid polisen i Dalarna, säger till SR:

— Nej, det finns inga bestämmelser som medför någon sorts fördel av att vara först till kvarn. Polisen handlägger alla ärenden på samma sätt oavsett när de kommer, förklarar han och fortsätter:

— Lagstiftaren har inte riktigt sett att det finns behov av att göra den typen av reglering.

När Hultqvist konfronteras med hur lagen fungerar låter han endast hälsa att han inte kan ”kommentera polisens myndighetsutövning”.

Nordfront har talat med Motståndsrörelsens parlamentariske ledare, Pär Öberg, som tar Socialdemokraternas beteende med ro.

— Jag tror att det hade ansökt om tillstånd på 52 platser. Detta visar att vi håller på att ruska om för Socialdemokraterna i Dalarna ordentligt. I ”demokratins” namn försöker de alltså blockera alla vettiga platser att demonstrera på, säger Öberg och fortsätter:

— Det är först och främst oerhört okunnigt, då polisen gör en samlad bedömning av alla ansökningar och det är inte först i kvarn som gäller. Dessutom kostar varje ansökan 200 kronor. De har alltså slösat över 10 000 kronor helt i onödan, endast på grund av att de inte fattat reglerna, vilket är ganska roligt.

Källa:
S och arbetarrörelsen mobiliserar mot nazister på 1 maj


  • Publicerad:
    2017-09-04 12:30