Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

1 maj: Ska tala om hur staten ska styras – utfrågas nu om korruption i KU

Av Redaktionen, 2017-04-27
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Tidigare i år avslöjades att försvarsminister Peter Hultqvist otillbörligen tillskansat sig en billig hyresrätt på Östermalm av en militär bostadsstiftelse. Nu utfrågas han i ärendet av KU – bara dagar innan han ska hålla tal i Falun på första maj.

Först Mona Sahlin och sedan Peter Hultqvist – försvarsministern är den andra korruptionsanklagade socialdemokraten i rad med uppdrag att ”bemöta” Motståndsrörelsen under första maj.

Tidigare i år kunde Svenska Dagbladet (SVD) avslöja att Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick ett hyreskontrakt av Militärhögskolans egen bostadsstiftelse MHS Bostäder. Detta skedde i samband med att Hultqvist, som egentligen är boende i Borlänge, blev utsedd till statsråd och därmed inte kunde bo kvar i den bostad som Riksdagsförvaltningen ordnat åt honom.

I sin jakt på nytt boende ska Hultqvist ha erbjudits ett studentrum på drygt 20 kvadrat, något han dock tackade nej till. Istället har det visat sig att försvarsministern hyr en trea på 77 kvadratmeter med balkong som ligger i den exklusiva stadsdelen Östermalm. Hyran ligger på knappt elva tusen kronor i månaden, vilket är ungefär en tredjedel av vad en motsvarande bostad på Östermalm vanligtvis kostar att hyra i andra hand.

MHS Bostäder är en stiftelse med mycket nära kopplingar till Försvarsmakten och ska enligt sina egna stadgar i första hand tillhandahålla bostäder åt studenter på Försvarshögskolan och i undantagsfall även åt anställda vid Försvarsmakten.

Hultqvist försågs med en flott trea på Östermalm av MHS Bostäder – trots att stiftelsen enligt egna regler bara ska tillhandahålla bostäder åt studenter på Försvarshögskolan och i andra hand anställda vid Försvarsmakten.

I MHS Bostäders styrelse sitter dessutom högt uppsatta befäl inom försvarsmakten, många av dem lämpliga kandidater till nya utnämningar av försvarsministern.

Trots att varken Hultqvist eller MHS Bostäder inledningsvis ville bekräfta överenskommelsen så kunde Svenska Dagbladet bekräfta den genom en ansökan till hyresnämnden i Stockholm om att avstå från besittningsrätt. Ansökan var undertecknad av Hultqvist och Susanne Stenman, chef för bostadsförmedlingen vid MHS Bostäders kansli.

Intressant i sammanhanget är också att Försvarsmakten, som är underställda försvarsministern via Försvarsdepartementet, har betalat ut ett otillåtet stöd till MHS Bostäders stiftelse. Stödet har dessutom ökat från fyra till sex miljoner kronor, trots skarp kritik från Riksrevisionen.

LÄS OCKSÅ: Försvarsministern talar i Falun på 1 maj: ”Sveriges välfärd är till för alla”

I samband med ett ärende gällande en tomtaffär med statliga Fortifikationsverket har MHS Bostäder dessutom i flera år försökt att pressa regeringskansliet till ett avgörande som skulle innebära att stiftelsen skulle få igenom affären med en rabatt på 400 procent i jämförelse med marknadsvärdet.

Trots allt som framkommit har Hultqvist fortsatt att framhärda i att det inte uppkommit någon jävsituation. Inte heller statsminister Stefan Löfven ser något problem med hur Hultqvist tillskansat sig lägenheten.

— Nu får det vara slut med det här tramset! dundrar statsministern när TV4 utfrågar honom om Hultqvists bostadsaffärer.

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är ”trams” att ställa frågor kring Hultqvists bostad.

Förhördes av Konstitutionsutskottet
Trots att en åklagare lagt ned en förundersökning mot Hultqvists så kallades han under tisdagen till förhör av Konstitutionsutskottet (KU), som bland annat har i uppdrag att granska statsrådens tjänsteutövning. Förhöret gällde bland annat den misstänkta jävsituationen kring Hultqvists kraftigt rabatterade hyresbostad.

I skriftväxlingen som föregick förhöret uppgav Hultqvist inga detaljer kring hur hyresavtalet hade ingåtts utan hänvisade endast till att han tipsats av ”någon i regeringskansliet” om ”den här möjligheten”. På fråga om vem som tipsade honom svarade försvarsministern endast ”inga kommentarer”.

Under KU-förhöret framkom bland annat att Hultqvist tackat nej till ett studentrum innan han erbjöds en trea på det attraktiva Östermalm.

Under förhöret ska Hultqvist ha fortsatt att förneka att det uppkommit en jävsituation. Han menade även att han inte deltagit i beredningen av ärendet med MHS Bostäders fastighetsaffär med Fortifikationsverket.

— Det var först i samband med vårändringsbudgeten det kom upp och då deltog inte jag i det beslutet, uppgav Hultqvist.

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) ställde även frågor kring Riksrevisionens konstaterande att Försvarsmaktens utbetalningar till MHS Bostäder har varit otillåtna. Inte heller till detta hade Hultqvist någon kommentar, utan hänvisade till statssekreteraren Jan Salestrand, som dessutom satt med i MHS Bostäders styrelse innan han utnämndes av Hultqvist själv.

”Sveriges välfärd är till för alla”
I samband med första maj i Falun kommer Peter Hultqvist att tala under Socialdemokraternas evenemang, som går under parollen ”Svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas”. Hultqvist har alltså valts ut att representera Socialdemokraterna när de ska tala om för folket hur staten ska styras.

Trots att första maj är en arbetarnas högtidsdag har Hultqvist dessutom i förväg meddelat att han inte kommer att lägga särskilt stor vikt vid arbetarna och deras rättigheter i sitt tal. Anledningen är att även Nordiska motståndsrörelsen kommer att demonstrera i Falun under dagen.

LÄS OCKSÅ: ”HANDSKEN ÄR KASTAD: Här utmanar Öberg försvarsminister Peter Hultqvist på verbal duell

Till skillnad från Hultqvist, som menar att den svenska välfärden är ”till för alla”, så kommer Motståndsrörelsen att demonstrera för folkgemenskap. Detta har fått försvarsministern att i media deklarera att hans tal kommer att behandla hur han själv står för ett ”humant samhälle” medan Nordiska motståndsrörelsen representerar ”en omänsklig rörelse” och ”omänskliga värderingar”.

— Jag kommer att prata om att nazismen är en antidemokratisk diktatorisk rörelse som är omänsklig och borde ha gått i graven i samband med att andra världskriget avslutades i Hitlers bunker 1945, sa Hultqvist bland annat under en intervju med P4 Dalarna.

Trots att Hultqvist tycks hysa väldigt starka åsikter om Motståndsrörelsen och nationalsocialism så har han dock inte vågat besvara Motståndsrörelsens Pär Öbergs uppmaning att möta honom i debatt.

Pär Öberg, som är ledare för Motståndsrörelsens parlamentariska gren, utmanade nyligen Peter Hultqvist på verbal duell.

Även under förra året, då Motståndsrörelsen hade en första maj-demonstration, i Borlänge, så valde Socialdemokraterna att skicka en korruptionsanklagad politiker att ”bemöta” organisationen. Då var det Mona Sahlin, som strax efter sitt uppträdande i Falun tvingades avgå då det avslöjats att hon ljugit om sin livvakts lön så att han skulle kunna köpa en lyxvilla för 10 miljoner kronor. Sahlin kom senare att erkänna att hon begått ett brott i samband med detta och fick då motta strafföreläggande istället för att ställas inför en domstol.

Hur det går för försvarsministern och skandalen kring hans relation med MHS Bostäder återstår att se.

Källor:
Tips från okänd gav Hultqvist militärt hyresavtal
KU startar granskning av hur Hultqvist fick sin lägenhet
Militär stiftelse får otillåtet stöd av försvaret
Hultqvist fick lägenhet av militär stiftelse
Så fick försvarsministern förtur till lägenhet – lämpligheten ifrågasätts


  • Publicerad:
    2017-04-27 00:05