INRIKES. Under fredagskvällen besökte Stefan Löfven gruvorten Grängesberg i Ludvika. Tanken var att statsministern skulle möta folket, men mötet urartade istället i ett sektmöte för de redan frälsta och inga kritiska frågor fick ställas.

Under fredagskvällen besökte Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) den gamla gruvorten Grängesberg i Ludvika kommun. En inbjudan hade sedan tidigare lagts upp på Socialdemokraternas Facebook-sida där man kunde fylla i en så kallad föranmälan för att kunna bli garanterad en plats inne i konsert- och kulturhuset Cassels där Löfven skulle tala under ett ”öppet möte”. I inbjudan stod det följande:

I samband med detta arrangerar Socialdemokraterna ett öppet möte med Stefan Lövfen på Cassels i Grängesberg dit DU är inbjuden! Stefan kommer att hålla tal och ni kommer få möjlighet att ställa frågor till honom. Detta är en unik möjlighet och vi hoppas att ni, era kompisar, grannar och alla andra ni känner tar chansen och kommer.

”Folkets man” – skyddad av mängder beväpnade SÄPO-vakter
När detta kom till Nordfronts kännedom åkte aktivister ur Nordiska motståndsrörelsen till Cassels för att höra vad statsministern skulle tala om samt för att ta tillfället i akt att diskutera politik med honom. Motståndsrörelsen har sedan tidigare proklamerat att vi ska vara där debatten förs. När aktivisterna och Nordfront-reportrarna kom till platsen möttes de av ett stort polisuppbåd, både inne och utanför byggnaden. Statsministern hade även ett stort följe av SÄPO-vakter med sig.

Några av aktivisterna, som kom till platsen några minuter före resten av sällskapet, var de enda av flera hundra besökare som blev grundligt visiterade av ordningsmakten. När hela gruppen var samlad och gick in till stora salen för att där sätta sig ner och invänta Löfvéns tal hade de flera beväpnade SÄPO-vakter ståendes bakom dem under hela tiden som sammankomsten pågick.

”Den ledare Sverige behöver idag”
Mötet öppnades med att Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist välkomnade publiken, som förutom motståndsmännen- och kvinnorna på plats och någon enstaka representant från media, nästan uteslutande bestod av socialdemokratiska partimedlemmar. Innan han välkomnade Stefan Löfven upp på scen vågade Hultqvist sig på några tafatta försök till att vara skämtsam samt haspla ur sig fjäskande komplimanger till statsministern.

När Hultqvist med stor vördnad slutligen presenterade statsministern upp på scenen – med orden ”den ledare Sverige behöver idag” – möttes han av stående ovationer och applåder från den röda majoriteten i publiken. Delegationen från Motståndsrörelsen kände dock inget större behov av att resa sig inför att mannen som leder ”världens första feministiska regering” och hade svårt att förstå vad denna beundran för honom bottnade i. Och frågan kvarstod efter kvällens slut.

De som Nordfront talat med menar att Löfvens tal var fruktansvärt undermåligt och förvånsvärt dåligt för att komma från en statsminister. Trots detta fick han stående ovationer.

Löfven klev upp på scenen och inledde sitt tal med att, likt Hultqvist, försöka sig på att vara ”rolig”. Publiken klämde fram ett pliktskyldigt skratt som följdes av halvhjärtade applåder.

Efter detta var det dags för statsministern att prata politik. Bland annat sa han att partiet minsann ska se till att ta ”hårdare tag” mot den ökande brottsligheten i landet, men hur de skulle gå till det svarade inte statsministern på, annat än att fler poliser skulle anställas. Han nämnde naturligtvis inte att den svenska polisen befinner sig vid ruinens brant och att allt fler poliser säger upp sig på grund av missnöjet av polisens nya organisation, ledd av rikspolischef Dan Eliasson som Löfven själv utsett. Inte heller tog han upp att polisen aldrig tidigare har haft så många outredda brott som ligger på hög som de har idag.

Förvånande nog så var det ingen i den zombieliknande publiken som noterade att Löfven talade runt frågan men aldrig kom med konkreta lösningar på de problem som rör den ökade brottsligheten i Sverige. Istället möttes Löfven återigen av applåder, denna gång mer  kraftfulla, från sina partimedlemmar. Så här fortsatte det under hela hans tal. Han raljerade om att Socialdemokraterna är det parti som gjort mest för bostadsbristen som råder i Sverige. Han pratade om pensionärerna och att det kommer att vara Socialdemokraterna som kommer att göra de äldres situation mycket bättre, men inga lösningar presenterades i vanlig ordning och på det spåret löpte Löfven hela vägen ut.

Löfven avslutade sitt anförande med att meddela att han i år inte har för avsikt att delta i politikerjippot i Almedalen i sommar. Detta då han i år vill ”göra något annat”. Vad han istället skulle göra svarade han inte riktigt på utan nämnde att han kanske skulle ”resa” runt i Sverige och ”prata med folk”. Med ”folk” avses här de redan frälsta.

Inga kritiska frågor fick ställas
Efter cirka 40 minuter var det dags för publiken att ställa frågor och Motståndsrörelsens aktivister gjorde sig då redo för att få möjligheten att ställa frågor till statsministern. Men till deras stora förvåning gavs aldrig möjligheten, trots att det i inbjudan antyddes att det skulle vara möjligt. Istället skulle man skriftligt ha ställt sina frågor som sedan skulle läsas upp på scen av Hanna Lindgren och Åsa Bergqvist, två lojala socialdemokrater i Ludvikas kommunfullmäktige.

Cirka fem frågor ställdes till Löfven, som man förstod var utvalda för att de var enkla och snabba att svara på. Och givetvis var inga av dessa frågor kritiskt ställda. En fråga var bland annat från en som självfallet inte är mot strängare asyllagar som undrade om vad de tillfälliga asyllagarna innebär när de går ut, varpå statsministern svarade något svävande att den globala asylpolitiken ska ”gås igenom” och att de vill att alla länder ska ”ta sitt ansvar”. Sedan ljög Löfven att Sverige tog emot 28 000 främlingar under förra året, en siffra som var betydligt högre. Återigen vaknade zombiepubliken upp och applåderade.

Efter de lättställda och enkla frågorna och svaren avslutades det ”öppna” mötet med återigen stående ovationer och applåder. Därefter lämnade Motståndsrörelsens aktivister Cassels.

”Aldrig hört så många floskler per tidsenhet”
Med som åhörare var bland annat Motståndsrörelsens Pär Öberg, som sitter på kommunalt mandat i just Ludvika kommun. Nordfront frågade ledaren för Motståndsrörelsens parlamentariska gren vad han tyckte om Löfvéns tal.

Vad tyckte du om det ”öppna mötet” på Cassels? Var Löfvens tal bra?

— Jag har aldrig hört så många floskler per tidsenhet. Det var bara en massa tomt svammel och vaga löften rakt igenom. Löfven talade om pensionärerna och gav en massa vaga löften. Naturligtvis nämnde han inte att de lagt ut pensionssystemet för spekulation på börsen. Som talare var han helt talanglös. Det känns helt overkligt att det är dessa nollor som sitter vid makten och representerar Sverige i världen. Löfvén var verkligen en usel talare; vag i sina löften, visionslös, utan pondus samt direkt oärlig. Det är som natt och dag att jämföra Löfvens svammel med Simon Lindbergs kraftfulla och visionära tal där han helt ärligt klargör läget och förklarar att ’så här ska vi göra’.

Var det något speciellt som du fann anmärkningsvärt under mötet?

— Ja alltså, tanken var ju att folket skulle få komma med åsikter till statsministern. Istället valde man på förhand ut frågor och den första frågan som ställdes var från SSU. Inga i publiken fick ställa frågor och lokalen var fylld av SÄPO-vakter som såg till att ingen kunde komma fram. Det var som ett regelrätt Sovjet-möte.

— Efter att ha bevittnat mötet ser jag ännu mer positivt på framtiden. Socialdemokraterna, som alltid varit känt för att få fram duktiga talare, haft god organisation och ledare med i alla fall pondus, visade bara att deras partiapparat måste ha helt havererat. Det här är ändå en regeringschef vi talar om. För Motståndsrörelsens del känner jag ingen fruktan alls för detta regeringsparti. Vi går fram som en maskin och kommer slakta allt motstånd.

Simon Lindberg, Nordiska motståndsrörelsens ledare och erkänt duktig talare, har alla egenskaper som Stefan Löfven saknar.

Även Nordfronts reporter Johanna Hagberg var på plats. Hon beskrev statsministern som en pajas i kostym.

— Även om mina förväntningar inför mötet var låga så trodde jag åtminstone att det var en statsman som skulle komma på besök, men det var mer som att någon klätt upp en pajas i kostym som man sedan placerat på en statsmans position, kanske som en del av ett elakt skämt, jag vet inte. Löfven var verkligen ingen bra talare och det var samma gamla lögnaktiga politikerprat där man ger en massa tomma löften och inte presenterar några lösningar på de problem som råder idag. Det var för dåligt helt enkelt.

Nordfront frågade även Ludvikabon Nicklas Norling om vad han ansåg om mötet, varpå han svarade:

— Den folkliga förankringen och närvaron var nästintill obefintlig. Jag såg knappt någon från Grängesberg där utan de kom mest från Borlänge och Säter och några från centrala Ludvika. Och de var partimedlemmar nästan varenda en.


  • Publicerad:
    2017-02-11 23:50