INRIKES. Sveriges statsminister Stefan Löfven säger sig vara beredd att utlysa extraval om de rödgröna och allianspartierna inte lyckas enas om budgeten. Löfven hoppas nu kunna förhandla sig fram till en lösning, med samtliga partier utom SD.

Stefan Löfven känner sig pressad. 

Efter att allianspartierna flaggat för att de vill stoppa en rad förslag som ingår i regeringens budget har Stefan Löfven meddelat att det i värsta fall kan utlysas extraval. Han hoppas dock kunna lösa situationen genom att hålla förhandlingar mellan regeringen, Vänsterpartiet och allianspartierna, dock inte Sverigedemokraterna.

De förändringar allianspartierna vill stoppa är en rad skattehöjningar, bland annat för småföretag. Moderaterna och Kristdemokraterna förespråkar att de borgerliga partierna ska lägga en gemensam budget i syfte att driva igenom sin politik. Samtidigt vägrar Centerpartiet och Liberalerna ställa sig bakom en gemensam alliansbudget, då en sådan budget skulle riskera att röstas igenom med stöd av Sverigedemokraterna. Centern och Liberalerna tycks istället vilja rikta in sig på att bryta ut delar av regeringens budgetförslag och fälla dessa i riksdagen. Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar att Löfven bör lägga fram en budget som kan accepteras av riksdagsmajoriteten.

Förutom motståndet från allianspartierna får Löfven även kritik från Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, som menar att den rödgröna regeringen hanterat frågan om vinster i välfärden slapphänt. Inför S-kongressen har partiledningen signalerat att fokus kommer ligga på vinster i skolan, medan den missnöjde Sjöstedt även vill se förändringar inom en rad andra sektorer, exempelvis sjukvården.

Trots att en majoritet i riksdagen skulle motsätta sig ett sådant förslag vill Sjöstedt att det ska ingå i regeringens budget. Detta skulle sannolikt orsaka större spänningar mellan regeringen och oppositionen, men samtidigt kan Löfvens regering riskera att förlora Vänsterpartiet som stödparti om vinststopp i välfärden inte läggs fram i budgeten.

Källor:
Lööf: Det är Löfven som borde besinna sig
Sjöstedt irriterad över Löfvens Alliansflirt
Nyval – om partierna inte kommer överens


  • Publicerad:
    2017-04-01 19:30