POLITIK. Efter Moderaternas utspel om att de vill fälla regeringen genom samarbete med Sverigedemokraterna blir det nu alltmer tydligt att de borgerliga partierna vuxit ifrån varandra i många frågor. Centerpartiet signalerar nu att de tänker lämna Alliansen ifall man samarbetar med Sverigedemokraterna medan Moderaterna står fast vid sitt beslut.

Alliansenspricka

Förra veckan meddelade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att hennes parti vill fälla Stefan Löfvens rödgröna regering genom att samarbeta med Sverigedemokraterna. Med undantag för Kristdemokraterna fick förslaget ett tämligen svalt mottagande. Det var framförallt Centerpartiet som tog avstånd och deras partiledare Annie Lööf höll samma dag en egen presskonferens där hon avfärdade Kinberg Batras förslag helt och hållet.

Idag meddelade även Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson att hans parti kommer att sluta samarbeta med Moderaterna och lämna Alliansen ifall Moderaterna väljer att samtala med Sverigedemokraterna i riksdagen.

— Man kan inte sitta och förhandla i två grupper. Moderaterna får ju precisera vad de menar med sitt uttalande om att de ska förhandla med SD. För från C:s sida kommer vi inte att förhandla med SD, säger Jonsson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor var tidigare positiv till Moderaternas nya linje vad gäller Sverigedemokraterna och menade då att det är viktigt att ”respektera folkets vilja”, men säger idag att hon inte heller vill att Alliansen samarbetar med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. Hon vill dock att Alliansen lägger en gemensam budget så snart som möjligt och anser att Jonssons uttalande är ”olyckligt”.

Senare under dagen ville även Annie Lööf tona ner Anders W Jonssons hårda retorik gentemot Moderaterna och skrev på sin Twitter att ”C är en grundbult i Alliansen och vi kommer givetvis inte lämna. Det är vårt tydliga regeringsalternativ.”

Många av etablissemangets ”experter” menar dock att Anna Kinberg Batra målat in sig i ett hörn. Aftonbladets Lena Mellin menar exempelvis att Kinberg Batra nu inte har något val än att ta tillbaka sitt uttalande om att samarbeta med Sverigedemokraterna om hon inte vill att Alliansen ska spricka.

Men att göra det innebär även det problem enligt Mellin, då detta skulle undergräva henne auktoritet som ledare för Alliansen och uppröra delar av partiet som Mellin menar har pressat henne att ta beslutet.

Kinberg Batra väljer dock än så länge att stå fast vid sitt beslut och menar att Moderaterna i ”enstaka frågor där det finns möjlighet att komma överens” kommer att söka samarbete med Sverigedemokraterna i fortsättningen.

— Vi har haft en princip att inte tala med SD i politiska frågor, det har vi nu ändrat på, säger hon och fortsätter:

— Det jag vill göra är att genomföra moderat politik.

Källor:
Anna Kinberg Batra om förhandlingar med SD
Centerpartiet ställer ultimatum: Oss eller SD
Backa – eller spräck Alliansen


  • Publicerad:
    2017-01-24 19:30