INRIKES. Inför helgens kristdemokratiska stormöte konstaterar Ekot att partiets stöd är lägre än det varit under 20 år.

Ebba Busch Thor tappar väljare.

I helgen samlas kristdemokrater från hela landet för att hålla kommun- och landstingsdagar i Karlstad. Ekot har granskat partiets opinionssiffror under mandatperioden, och kan snabbt konstatera att Kristdemokraterna är ett parti i kris. Under mandatperioden har partiet i snitt legat på 3,7 procent i väljarstöd i Sifos mätningar, vilket är den lägsta nivån på 20 år.

Sifos siffror för partiet avviker inte speciellt mycket från resten av instituten. När man väger samman alla institut har KD legat under riksdagsspärren varje månad sedan april 2015. Exakt vad de låga siffrorna beror på är oklart, men att partiledaren Ebba Busch Thors frånvaro påverkar är inte osannolikt. Dessutom är partiet idag relativt oprofilerat. Kristdemokraterna har sedan valet 2014 fokuserat på integration och försvarspolitik, men partisekreterare Acko Ankarberg Johansson tror det kommer ta tid för väljarna att vänja sig vid och ta till sig partiets budskap.

Kristdemokraterna är dock inte det enda svenska partiet som drabbats av lågt väljarstöd. Enligt opinionssajten Status.st har Miljöpartiet pendlat kring 4 procent sedan maj 2016, vilket är särskilt allvarligt för partiet då man tidigare överskattats i opinionsundersökningar. Övriga exempel på partier i kris är Socialdemokraterna på omkring 25 procent och Moderaterna som nyligen rasat till strax under 20 procent.

Källor:
Status.st
Granskning: KD:s lägsta stöd på 20 år


  • Publicerad:
    2017-04-06 14:45