PARLAMENTARISM. Efter dagens utspel av Moderatledaren Anna Kinberg Batra om att hon är beredd att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna har responsen från kollegorna inom Alliansen varit sval, med undantag för Kristdemokraterna.

alliansen

Som Nordfront kunde rapportera tidigare idag gick Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ut i en debattartikel med en följande pressträff och meddelade att Moderaterna omprövat sin tidigare position att avstå från att genomdriva sin egen politik till förmån för Stefan Löfvens rödgröna regering.

Kinberg Batra sade sig alltså vara beredd att fälla regeringen som hon menade var katastrofal och för svag för att leda Sverige. Det mest spektakulära i utspelet är det faktum att hon erkänner att detta kan ske med hjälp av Sverigedemokraterna, något som Moderaterna och samtliga övriga riksdagspartier tidigare med bestämdhet avvisat.

Uttalandet kom knappt två månader efter att Kinberg Batra i en annan debattartikel skrev att hon ”ändrat sig om invandringspolitiken”. Hon bad då också om ursäkt till alla som kritiserat invandringspolitiken tidigare och ”på seriös grund har varnat för en ohållbar situation” och menade hon ”förstår att de känner ilska eller besvikelse”.

Först av hennes Allianskollegor att uttala sig var Centerpartiets Annie Lööf som under en pressträff meddelade att hon och hennes parti kommer att fortsätta att i vanlig ordning passivt släppa fram den rödgröna regeringens politik i riksdagen. Hon menar att hon inte vill ”slänga ut Sverige i osäkerhet och politiskt cirkus” genom att ta stöd av Sverigedemokraterna i  en gemensam alliansbudget innan valet. 2013 sade dock Lööf att hon hellre skulle ”äta upp sin högra sko än bli ett stödhjul åt Socialdemokraterna”, något som Sverigedemokraternas Mattias Karlsson idag uppmärksammade Facebook efter Lööfs pressträff.

karlssontweet

Liberalernas partiledare Jan Björklund ville under dagen inte ens kommentera Kinberg Batras förslag men partiets gruppledare i riksdagen Christer Nylander säger till Aftonbladet:

— Det är inte ansvarigt att kasta in Sverige i ett nytt nyvalskaos. Det hade blivit följden om Alliansen lägger en gemensam budget innan valet.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor välkomnar dock beskedet som ligger i linje med vad partiet tidigare signalerat genom att bland annat fälla den så kallade Decemberöverenskommelsen. Angående det nödvändiga stödet från Sverigedemokraterna för att lyckas genomföra ett regimskifte menar Busch Thor att det ”i tider av oro” är viktigt att respektera folkets vilja.

— Folkets vilja finns representerad i riksdagen. Då kan vi inte ha en situation där Alliansen avstår ifrån stöd för sin egen politik i riksdagen. Finns det stöd för Alliansens politik och Alliansens budget då bör vi vara beredda att agera i enlighet med det också, säger hon i en intervju.

Bush Thor meddelade också redan i september förra året att hon är beredd att sitta i en regering med passivt stöd från Sverigedemokraterna.

Ebba Busch Thor välkomnar Moderaternas nya linje.

Ebba Busch Thor är den enda Alliansledaren som välkomnar Moderaternas nya linje.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnade tidigare idag Kinberg Batras utspel men frågade sig varför det tagit så lång tid för Moderaterna att komma fram till att man vill genomdriva sin egen politik i riksdagen då Sverigedemokraterna vid minst åtta olika tillfällen erbjudit dem hjälp att fälla Löfvens regering. Åkesson menade också att det trots allt vore klokare att Moderaterna bildade regering tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, då Liberalerna och Centerpartiet har så avvikande åsikter i de frågor som väljarna anser viktigast, exempelvis flykting- och integrationspolitiken.

Statsminister Stefan Löfven reagerade föga förvånande starkt och känslosamt på utspelet som han kallade för ”politisk cirkus” och menade att Kinberg Batra ”totalt tappat sin kompass”. Under en pressträff antydde han även att detta är slutet för Alliansen.

— Jag noterar också att hon inte har med sig varken Centerpartiet eller Liberalerna i det som brukade kallas för ”Alliansen” i det här äventyret. Det här ger intrycket av ett moderat ledarskap om totalt tappat sin kompass.

Löfven berömde sig även över att alltid ha varit konsekvent i sin syn på hur det parlamentariska läget ska skötas med minoritetsregeringar som får ett passivt stöd av oppositionen medan Moderaterna enligt honom ”ger nya besked varje månad”.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk till utspelet då han menar att Moderaterna i det läget ”sätter sig i Sverigedemokraternas knä”.

— Jag tycker det är sorgligt att se att vi har en svensk borgerlighet som till stora delar verkar vara beredd att ge efter för rasism.

Källor:
Så hånas Anna Kinberg Batra i sociala medier
Ebba Busch Thor (KD): ”Positivt att Moderaterna ger det här beskedet”
Centern och Liberalerna nobbar AKB
Löfven: Moderat ledarskap som totalt tappat sin kompass
Därför har jag ändrat mig om invandringen


  • Publicerad:
    2017-01-19 19:45